Kako Alan Mur komentariše HBO seriju Watchmen

0

Tokom promocije svoje nove knjige, Alan Mur je prokomentarisao i HBO TV seriju Watchmen, koju je kreirao Dejmon Lindelof.

Kako Alan Mur komentariše HBO seriju Watchmen

U intervjuu za GQ, tokom promovisanja svoje nove knjige pod nazivom Illuminations, Alan Mur je imao priliku i da da svoj komentar o HBO seriji Watchmen, koju je kreirao Dejmon Lindelof. Serija je poslužila kao svojevrsni nastavak Murovog čuvenog istoimenog stripa iz 1986. godine, a uz to je osvojila čak 11 Emi nagrada, uključujući i nagradu za najbolju mini-seriju.

Alan Mur, koji je zahtevao da se njegovo ime potpuno ukloni iz serije, navodi da mu je Lindelof poslao pismo koje je počelo: ,,Dragi gospodine Mur, ja sam jedan od kopilana koji uništavaju Nadzirače.” Onda je, kako kaže Mur, nastavio sa pametovanjem. ,,Da li makar možete da nam kažete kako da izgovorimo ‘Ozimandijas’?” 

Mur kaže da je odgovorio verovatno veoma neprijateljski nastrojenim pismom, gde je naveo da je uveren da su svi u Warner Bros-u svesni da niko od njihovih zaposlenih ne bi trebalo da ga kontaktira iz bilo kojih razloga. 

Pročitajte: Planirani superherojski filmovi koji nikada nisu snimljeni

Dejmon Lindelof je i ranije pominjao razmenu pisama između njih dvojice. On navodi kako je proširio svet Nadzirača kreirajući nastavak koji se bavi temom belog supremacizma, temom koja nije bila prisutna u stripu. Mur se zapitao kako će sada za širu javnost naslov Nadzirača biti povezan sa nekom tamo TV serijom koja ne pokriva iste teme kao njegov strip.

,,Da li su uopšte razumeli o čemu Nadzirači govore? To je strip od pre skoro četrdeset godina i relativno je jednostavan u poređenju sa nekim mojim kasnijim radovima. Koje su šanse da su od tada bilo šta shvatili? – ističe Mur.

On je naveo kako pokušaj serije da se figura superheroja prikaže u bilo kom realnom kontekstu uvek rezultira time da sve to ispada groteskno i liči na noćnu moru, te da ljudi i dalje misle kako su mračni i depresivni superheroji kul.

Čak je i Kurt Busijek, još jedna legenda strip industrije prokomentarisao intervju koji je objavljen na GQ navodeći kako se ceo intervju sveo na to da Mur priča o stripovima i o tome kako ne gleda filmske ni TV adaptacije svojih dela, a to su stvari koje svi znamo već godinama.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x