“Nemirno more”: Umetnost preživljavanja u nemirnom moru naših naroda i narodnosti

0

Helena Klakočar Vukšić je svoju priču o sazrevanju, borbi za život, bratstvu jedinstvu i tuđinskoj diskriminaciji ispričala kroz serije kratkih stripova skupljenih u dve knjige pod naslovom “Nemirno more”.

nemirno more stripblog

Prikaz stripa “Nemirno more” autorke Helene Klakočar u izdanju Fabrike knjiga

Sa knjigom “Nemirno more” 2000. godine, na Festivalu frankofonskog stripa u Angoulemu, osvojila je nagradu Alph Art za najbolju knjigu stranog autora i specijalnu nagradu radija France Info.

Pročitajte: “Kolorka 213 – Gung ho”: Borba za opstanak ljudske rase koja traje večno…

Helena svoju priču počinje u praskozorje bratoubilačkog rata na prostoru bivše Jugoslavije u momentu kada sa svojim suprugom i ćerkom kreće jedrilicom na put do primorskih gradova gde zarađuje za život crtajući portrete turistima. Na tom putovanju praćenom uzburkanim morem stiže im glas da je počeo rat, prvo u Sloveniji, a malo kasnije i u Hrvatskoj. Još dok su bili u Hrvatskoj na glavu im se popela diskriminatorska politika ondašnjih stanovnika, stalno kačenje šahovnica i zapitkivanje toga koje Srbin, a ko nije. Muka im je bilo od traženja lojalni i nelojalnih, ali su verovali da do onog najgoreg ipak neće doći. Kada je došlo nisu mogli verovati da će potrajati koliko je zapravo potrajalo. 

Sa toliko neutralnih stavova i hladne glave ispričana priča, sa emocijama uključenim samo kada se govori o vlastitoj porodici, Helena je opisala ovu, glavnu sporednu temu skupa stripova u svojoj prvoj knjizi “Nemirno more”. Druga knjiga je fokus stavila na njen život u Holandiji, u potrazi za poslom, za prihvaćenošću u zajednici, za druženjem. Tokom druge knjige, ta tema koja ih je okupirala tokom prvog ciklusa je nekako postala mlaka, kao da su se navikli, ali im je domovina ipak mnogo nedostajala. 

nemirno more stripblog

Jednostavnim i sažetim crtežom, sirovo surovim Helena je svoje staze opisala veoma detaljno ne libeći se da otvoreno i ogoljeno govori sagovorniku o svojim najdubljim strahovima i najstrašnijim snovima. Njen crtež najviše podseća na Gi Delila ili Filipa Žirarda (kanadski autori). 

Helena Klakočar Vukšić je diplomirala grafiku na ALU u Zagrebu, slikarstvo i animirani film u Nizozemskoj. Radi kao samostalni umetnik od 1982. godine na animiranim filmovima, stripovima, plakatima, ilustracijama, muralima i nezavisnim radovima (grafike i slike). Bila je i član grupa Zzot, Migrative Art i Divlje oko. Stripove je objavila su “Polet”, “Heroina”, “Vidici”, “Mladina”, “P.O.S.E.” i mnogim drugim časopisima. Godinu dana vodila je program Galerije SC u Zagrebu (1990/91.). Važniji radovi: grafička novela “Nemirno more” (Freon, Brisel), strip slikovnica “Veliko putovanje” (Aristej, Maribor). Izlagala je samostalno i grupno.* 

“Nemirno more” je jedinstvena novela, koja na jednostavan način opisuje biografiju ljudi, izbeglica i umetnika, ali u preživljavanju.

*Izvor – Sajt https://www.fabrikaknjiga.co.rs/

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x