Ruts and Gullies: Putovanje u “zemlju ljudoždera i loših ljudi”!

0

“Mnogo tragova i jarkova” česta je uzrečica u Sankt Petersburgu, zašto, teško je to saznati.

ruts and gullies stripblog

Prikaz stripa “Ruts & Gullies – Nine days in Sankt Petersburg” Filipa Žirarda

To ni sami Rusi ne mogu sa sigurnošću da nam objasne, kao što ni mi ne znamo zašto stalno govorimo “bre”. Postoje razne verzije i o jednom i o drugom, a šta je zapravo tačno, na kraju krajeva nije ni bitno, svaka od verzija nastanka ovih uzrečica može se uzeti kao tačna. 

Filip Žirard je istraživao šta se sve dogodilo 22. septembra u svetu, u različitim godinama, kako bi saznao šta se sve dešavalo na dan kada je on odlučio, sa svojim kolegom Džimijem da putuje u Sankt Petersburg. Ono što je u tim događajima najznačajnije svakako je ono što se dogodilo 2005. godine kada mu je prijatelj saopštio da ima rak.

Filip i Džimi su Kvebekčani, tačnije Kanađani koji su se odlučili na put u Rusiju, u grad sa mnoštvom imena. Gotovo svaka generacija pamti neko drugo ime za Sankt Petersburg, Petrograd, Lenjingrad…

Kada su počeli pričati gde idu, svi su imali stav kao da putuju u zemlju ljudoždera, loših ljudi, u zemlju gde je sve loše i gde se sve raspada. Drugačije je ipak bilo kada su stigli na rusko tle. Veoma prijatni ljudi, dočekali su ove naizgled avanturiste, koji su se sve više pretvarali u obične turiste u najljubaznijoj i najpitomijoj zemlji na svetu. 

Pročitajte: “Telo i duša u službi režima”

Nije lako snaći se u slovenskom svetu. Kada je jednom prilikom Filip želeo da nazdrav uzviknuo je glasno “do svidania” što bi značilo “vidimo se”, a ne “živeli”. Knjiga, grafički putopis (u kojima su Kvebekčani fenomenalni) “Ruts & Gullies – Nine days in Sankt Petersburg” je pun ovakvih anegdota i smešnih zbivanja. 

Devet dana provedenih u ovako jednom gradu, gde je svaki kutak poseban istorijski i umetnički trenutak duboko je ostavio traga u svesti dvojice drugova i kolega koji su pronašli mnoga zanimljiva mesta i ljude, kojima je kasnije Filip posvetio ovu knjigu. 

Kao što smo rekli, Kvebekčani su zaista veliki majstori u crtanju i pripovedanju grafičkih putopisa, poput ovog, ali i recimo “Pjongjanga“, kojeg smo imali priliku da čitamo i na našem jeziku u izdanju Komika. 

Filip Žirard je ubacio u pripovedanje i momente svojih snova, u kojima mu se javljao lik njegovog prijatelja obolelog od opake bolesti, ali i operacija vena koje ga muče u privatnom životu. 

Crtež je lak i sirov, ali dovoljan da se raspoznaju sve radnje, osećanja i ono što je okruživalo autora. Karikaturalni i realističniji elementi se smenjuju u skladu sa radnjom i potrebom kadra.

strip blog

Svoje prve radove autor je objavljivao u dečijim časopisima, a kasnije i u magazinu “Spirou”. Prvi put knjiga je objavljena 2008. godine. Ovu knjigu su francuski izdavači objavili 2009. godine. Autor je rođen 1971. godine, a poznata ostvarenja su mu “Kiling Velazquez” i “Obituary Man”.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x