“Kolorka 213 – Gung ho”: Borba za opstanak ljudske rase koja traje večno…

0

Strip “Gung ho” scenariste Banjamina von Eckartsberga i crtača Tomasa von Kummanta govori o neizvesnoj, apokaliptičnoj pošasti koja je desetkovala svetsko stanovništvo.

gung ho stripblog

Prikaz stripa “Gung ho” scenariste Banjamina von Eckartsberga i crtača Tomasa von Kummanta u izdanju Fibre

Iako je ovo jedna od standardnih tema za stripove naučne fantastike, apokaliptičnih tema koje govore o nadolazećem smaku sveta od opasnosti koja mu preti stvorenoj na različite prirodne, neprirodne ili za ljudski um neshvatljive načine, ipak “Gung ho” ima dosta specifičnosti koje ga izdvajaju i čine originalnijim od drugih (ako je originalnost u današnje vreme uopšte moguča – ali to je filozofska tema). 

Pročitajte: “Mrlja” porodične istorije i svetog zadatka na krilima gavrana ubice!

Banjamin von Eckartsberg smešta radnju u blisku budućnost “negde” u Evropu. Evropske države su uništene “belom pošasti” koja je iz nerazjašnjenih razloga došla na ovaj kontinent, razmnožila se i počela da ubija ljude koji su se morali, kako bi opstali, grupisati u manje zajednice, opasane zidinama, sa strogim pravilima ponašanja unutar njih. Da odmah razjasnimo, “bela pošast” su zapravo zveri bele boje sa crnom glavom i ogromnim čelustima punim oštrih zuba. Stvorenja su nalik na majmune sa jakim kandžama na šapama povijenim poput kandži lenjivca. Stanovništvo ih zove koljačima, ali i koljači su poput ptica organizovani da imaju svoje izviđače, a takođe postoje i kolosalni primerci koje nije lako uništiti. 

gung ho stripblog

Priča prati braću Arčija i Zaka Goodwoodya iz gradskog sirotišta koji su zbog lošeg vladanja prebačeni u Koloniju 16. zvanu Fort Apache. Ova zajednica je jasno podeljena na ljude koji nose oružje i čuvaju mesto od napada krvožednih koljača i one koji se svakodnevno spremaju, do navršenog, određenog godišta za samostalno služenje zajednici pod oružjem. 

gung ho stripblog

Priča ima dva toka, jedan je snažan otpor potisnute ljudske rase svojim istrebljivačima čije se poreklo neće saznati do kraja knjige i otpora mladih generacija uspostavljenom sistemu, malverzacijama, kriminogenim radnjama i licemernim pojedincima zajednice. 

Von Kummantov crtež apsolutno pogoduje radnji i spoj ova dva umetnika u stvaranju efikasne akcione radnje, a veoma moderno razrađene i pre svega vizuelno predstavljene je neverovatan. Toliko detalja koloritom, senkom i samom tehnikom crtanja, valjanja kroz scene i prelamanja jednih kroz druge. 

gung ho stripblog

“Gang ho”, što je zapravo stari poklič američke vojske za izrađavanje trenutne, poletne hrabrosti, urađen je u pet poglavlja od 2013-2021. godine – “Crne ovce”, “Kratki spoj”, “Sexy beast”, “Ljutnja” i “Bela pošast”. Godine 2022. izdavačka kuća Fibra je u 213. nastavku edicije Kolorka objavila ovaj strip u integralu, na kvalitetnoj hartiji i jakom povezu sa rutinskim prevodom Dorotee Held.

gung ho stripblog

Najvažnije na kraju, naravno – ako tražite logičan kraj nećete ga naći. Ljudi koji se grčevito bore za svoje živote ne mogu da završe srećno i berićetno, već samo mogu nastaviti borbu za svoj život, dok ga ne izgube.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x