Film o transseksualnom Džokeru koji je DC blokirao (VIDEO)

0

Nezavisni film pod nazivom The People’s Joker, film o transseksualnom Džokeru biva blokiran od strane DC-a zbog kršenja autorskih prava.

Film o transseksualnom Džokeru koji je DC blokirao (VIDEO)

Transseksualna američka rediteljka Vera Drew, režirala je i odigrala glavnu ulogu u svom filmu The People’s Joker, koji prikazuje trans verziju Betmenovog antologijskog negativca. DC je blokirao film zbog kršenja autorskih prava…

Nakon što je predstavljen prošlog 13. septembra na Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu, The People’s Joker je tako uklonjen sa rasporeda drugih festivala na kojima je trebalo da bude prikazan, a njegova budućnost trenutno ostaje pod znakom pitanja, uprkos odricanju odgovornosti prisutnom pre projekcije da je film zaštićen zakonima o “poštenoj upotrebi” (tj. legitimnoj upotrebi van autorskih prava).

„Ovaj film je parodija i trenutno je neovlašćen od strane DC Comics-a, warner Bros-a ili bilo koga ko ima vlasništvo nad prisutnim zaštićenim brendovima (na primer, „Džoker“, „Betmen“ itd.)“, piše u špici filma.

„Osim licenciranih brendova, svi video snimci i grafike prikazani u filmu su originalni materijali, često rekreacije delova kultnih filmskih stripova, koje je napravila Vera Drew i tim od više od 100 nezavisnih umetnika i reditelja na tri različita kontinenta tokom pandemije virusa Kovid19.”

Pročitajte: Kada izlazi film o Dampiru?

Produkcija zatim objašnjava da „bilo kakvo kršenje autorskih prava i žiga nije učinjeno namerno. Nakon konsultacija sa advokatima, rediteljka veruje da je korišćenje ovih imena i likova u autobiografskom kontekstu njene lične priče o otkrivanju njene seksualnosti zaštićeno članom 107 Zakona o autorskim pravima SAD iz 1976, koji dozvoljava „zakonito korišćenje“ u svrhe kao što su kritika, društveni komentar ili učenje.

Zanimljivo je da u filmu glumi i poznati glumac Bob Odenkirk, poznat po ulozi advokata Saul Goodman-a u serijama Breaking Bad i Better Call Saul. 

Film je u međuvremenu dobio pozitivne kritike. Polygon je, na primer, rekao da je „u doba kada je korporativna intelektualna svojina postala de facto religija u filmskoj kulturi širom sveta, The People’s Joker je bogohulni Molotovljev koktel sa jedinstvenom i dragocenom tačkom gledišta. A uz to je i zabavan.”

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x