Festival stripa Čakovec: Brojne izložbe, radionice i gosti

0

Ovogodišnji Festival stripa Čakovec, deveti po redu, započinje u četvrtak 15. rujna 2022. u Knjižnici „Nikola Zrinski“ Čakovec, s početkom u 18:00 sati.

čakovec stripblog

 Gošća prvog dana je Rea Preksavec, studentkinja četvrte godine Likovne pedagogije na Pedagoškom fakultetu u Mariboru. Osebujan, eksperimentalan stil, čovek u središtu, njegov odnos prema drugima i samom sebi, poigravanje s istorijom i fantastikom, snaga i tajanstvena moć prirode njena je inspiracija, navedeno je u saopštenju za medije.

Pročitajte: Izložba “Stripovi iz Prefiksa” u galeriji Kulturnog Centra u Osjeku

Petak 16. septembar 2022, rezervisan je za Matiju Pisačića. U Knjižnici „Nikola Zrinski“ Čakovec (dečje odeljenje) u 18:00 sati biće izložene njegove strip ilustracije i stripovi. Pisačićeva biografija vezana za strip i ilustraciju stvarno je bogata. Maturirao je na temu stripa pri ŠPD u Zagrebu. Studirao je filozofiju i religijsku kulturu na FFDI. Od 1995. do 1997. radi u sklopu umetničke grupe Kolektiv Variete Radikale. Idućih godina objavljuje stripove i ilustracije u dečjim časopisima „Šalji dalje“ i „Modra lasta“ gde često sarađuje s Krešimirom Zimonićem, koji je takođe gostovao u Čakovcu. Od 1999. do 2004. za Modru lastu crta strip „Svebor i Plamena“ po scenariju Darka Macana. Sarađuje sa strip magazinom „Q“, a 2007. i 2009. ostvaruje saradnju s direkcijom Animafesta na izradi plakata za Svjetski festival animiranog filma u Zagrebu. Sarađuje na brojnim izložbama ilustracije i stripova u Hrvatskoj i šire, u više navrata kao član skupine Emisija Emocija. Od 2019. član je uredništva, te jedan od stalnih autora nagrađivanog strip zina „Ohoho!“. 2021. predstavljen je kao jedan od autora u MSU-u na izložbi „Nastavit će se…Strip i vizualna kultura u Hrvatskoj“. Trenutno crta i piše strip „Ozaljske pustolovine Lucije i Žigmunda“ za Modru Lastu.

deveti_cakovec_01.jpg (420×590)

U Knjižnici „Nikola Zrinski“ Čakovec u subotu će se održati strip radionica za decu pod vodstvom Matije Pisačića (dečje odeljenje) s početkom u 10:00 sati.

Subota u jutro od 9:00 sati, tradicionalno je rezervirana za strip sajam. Pozivamo vas da pregledate ponudu strip izdanja i podržite naše goste iz Slovenije (Striparnica Oblaček) i Varaždina (Denis Pajtak).

Ove godine, kao glavni gost festivala dolazi nam Alija Balta, likovni umetnik iz Sarajeva. Digitalno je restaurirao poznati strip Andrije Maurovića „Grička vještica“.

Digitalna restauracija „Gričke vještice“ biće predstavljena u Centru za kulturu Čakovec u subotu 17. septembra 2022. s početkom u 18:00 sati. Kako kaže A. Balta, digitalna restauracija sama po sebi detaljan je i naporan posao, koji zahteva precizan i mukotrpan rad. Za prvu restauraciju, zbog izostanka originala skeniran je strip serijal „Grička vještica“ iz „Lykos/Epoha“ (Zagreb) kvadrat po kvadrat, tabla po tabla u periodu od tri godine. Objavljen je u časopisu „BOSONA“, (glavni urednik Alija Balta) u sedam nastavka od 4. do 10. broja (2016.-2021.). Druga restauracija za potrebe objavljivanja ovog integralnog izdanja koji će biti promoviran u Centru za kulturu bila je puno teža. Neuredni skenovi, nepoklapanje formata, problemi s numeracijom, nedostajanje pojedinih fragmenta sa crteža samo su neki od problema koji su se pojavljivali na putu. Sav trud i rad višestruko se isplatio, konačno imamo integralno izdanje „Gričke vještice“ dopunjeno i kompletirano sa 632 pasice.

Detaljan program nalazi se na facebook stranici udruge „STRIPoblaČAK“.
https://www.facebook.com/oblachak/

PROGRAM:
ČETVRTAK (15. SEPTEMBAR 2022.):
   • Knjižnica „Nikola Zrinski“ Čakovec, u 18:00 sati, gost REA PREKSAVEC (STRIP I ILUSTRACIJE)
PETAK (16. SEPTEMBAR 2022.):
   • Knjižnica „Nikola Zrinski“ Čakovec (dečje odeljenje), u 18:00 sati, gost MATIJA PISAČIĆ (STRIP ILUSTRACIJA, ANIMACIJA)
SUBOTA (17. SEPTEMBAR 2022.)
   • Centar za kulturu Čakovec, u 18:00 sati, gost ALIJA BALTA (IZLOŽBA I PROMOCIJA INTEGRALA „GRIČKA VJEŠTICA“)
Popratni događaji:
   – subota od 09:00 sati, Trg Republike Čakovec, STRIP SAJAM
   – subota od 10:00 sati, Knjižnica „Nikola Zrinski“ Čakovec (dečje odeljenje), STRIP RADIONICA ZA DJECU I MLADE  (Matija Pisačić)

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x