Izložba “Stripovi iz Prefiksa” u galeriji Kulturnog Centra u Osjeku

0

U saradnji s Maticom hrvatskom, ogrankom Osijek i Kulturnim Centrom Osijek, udruga Hrvatski autorski strip predstavila je publici izložbu Stripovi iz Prefiksa.

prefiksa stripblog

Galerijski prostor Kulturnog Centra u osječkoj Trpimirovoj ulici tako će zauzeti odabrane table stripa iz prva dva broja časopisa za umetnost i kulturu – Strip-Prefiks. Osječka publika imaće priliku videti izložbu, koja je postavljena 10. septembra i biće tu do 2. oktobra, ali i sudelovati u subotnjim programima, koji će uključivati prepodnevne strip-radionice i promocije izdanja u večernjim satima. 

Pročitajte: Promocija strip omnibusa “Usta” u Velikoj sali SKC Beograd

Strip-Prefiks je autorski projekt četvero urednika – Mihaele Erceg, Korine Hunjak, Marka Dješke i Saše Paprića koji je realizovan unutar izdavačkog programa udruge Hrvatski autorski strip. Sam časopis ima za cilj predstaviti čitaocima recentnu domaću produkciju stripa i izlazi dva puta godišnje u najboljoj mogućoj opremi i kolor štampi, navodi se u saopštenju organizatora.

Tematski šarolik, kao što su i sami autori koji objavljuju u njemu, može se svesti i na neke žanrovske odrednice poput fantastike, naučne fantastike, cyber-punka, noira, fikcije, spekulativne fikcije, magičnog realizma, aktivističkog stripa, humora, satire, karikature i poetskog stripa. Pored samih stripova, časopis donosi i intervjue s autorima, galerije ilustracija i kolumnu Stripotips sa savetima za izradu stripova.

Prva dva broja su izdana su tokom 2021, u prvom redu vlastitim sredstvima udruženja ali i direktom podrškom publike, ali od 2022. godine časopis se izdaje i zahvaljujući pomoći Ministarstva kulture putem konkursa za sufinansiranje časopisa. Ključnu ulogu je zapravo odigrala podrška publike, tako da je već dvojka narasla s izvornih osamdeset stranica na stotinu što je trend koji će se i održati.

Drugi broj časopisa je izvorno predstavljen u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu, pa zatim i na nizu strip-festivala, na jednom od tih festivala, šibenskom Supertoon-u Strip-Prefiks je osvojio i nagradu za najbolji strip-časopis, ali osječka publika još nije imala priliku videti promociju drugog broja pa se ovom izložbom nekako nastojimo iskupiti za čekanje pogotovo jer se sedište udruge nalazi u Osijeku, gde se časopis i štampa. No, sam časopis ima i nacionalni karakter jer je uredništvo strateški raspoređeno u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku, a zahvaljujući autorima ima i međunarodnu komponentu.

Samu izložbu, u subotu, 10. septembra u 20 sati, otvoriće osječki urednički dvojac Marko Dješka i Saša Paprić gde će pored predstavljanja časopisa biti predstavljen i novi strip-album iz produkcije HAS – 24-satne priče Marka Dješke. Ovo integralno izdanje donosi osam stripova koji su nastali na 24-satnom crtanju stripa tokom deset godina i predstavlja treći ovogodišnji strip-album kojeg je izdala udruga HAS.

U nedeljama nakon otvorenja čeka nas i zanimljiv program subotom od 10 do 12 sati sa strip-radionicama koje će voditi osječki strip-crtač i profesor na Školi primijenjene umjetnosti i dizajna – Dražen Brkić, a u večernjim satima promocije novih strip-izdanja iz produkcije HAS.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x