Susret Nila Gejmena i Spajdermena

0

Povodom 60. godišnjice Spajdermena, Marvel Comics je objavio Amazing Fantasy #1000, specijalni slavljenički broj naslova u kojem se lik prvi put pojavio davne 1962. godine.

Izdanje sadrži kratke priče koje potpisuju značajni autori, Dan Slott, Giuseppe Camuncoli, Jim Cheung, Jonathan Hickman, Marco Checchetto, Terry Dodson, Olivier Coipel i mnogi drugi. Među njima je i priča Nila Gejmena koji za ovu specijalnu priliku ponovo piše za Marvel nakon nekoliko godina odsustva.

U priči With Great Power…, uz crtež Stiva Meknivena, vidimo malog Nila Gejmena kako čita Spajdermenove avanture u izdanju britanskog magazina Pow!, koji ih je objavljivao zajedno sa raznim drugim stripovima. U ovom specijalnom izdanju se dobijao i poklon, specijalni pištolj na temu Spajdermena, koji je Nil takođe imao, pa izgubio. Dok lista časopis, ispod drveta u svojoj kući u Saseksu, mali Nil Gejman upoznaje pravog Spajdermena, koji je došao da proveri „kako je moj fan broj jedan“.

Priča zatim skače napred kroz vreme kako bi dočarala jedan stvarni događaj: početkom 2000-ih, Nil Gejman, sada odrastao, boravi u Njujorku zajedno sa Džonatanom Rosom, TV voditeljem i strip entuzijastom, koji snima dokumentarac o Stivu Ditku. Njih dvoje se spremaju da upoznaju tvorca Spajdermena i dok čekaju na Ditka strip, umesto toga prikazuje susret sa Spajdermenom iz perspektive autora Sandmana.

Pročitajte: Kako je u početku izgledao štit Kapetana Amerike i zašto se promenio

U Ditkovoj maloj ordinaciji („koja je ličila na stomatološku ordinaciju“, kaže autor), na sofi ih čeka i Spajdermen, čitajući strip. Dok Ros razgovara sa Ditkom o njegovoj karijeri, Nil Gejman časka sa Spajdermenom, koji ga se, međutim, ne seća („Srećem mnogo ljudi“) i samo želi da bude ostavljen na miru, iako je scenarista nastavlja da priča o tome da je napisao priču iz 1602. godine, u kojoj je Petar bio među protagonistima.

Nakon što je intervju završen, Ros izvlači Nila Gejmana iz studija. Ditko im je potpisao neke od svojih stripova i njih dvoje su oduševljeni. Spajdermen takođe napušta studio i, pre nego što nastavi da patrolira između zgrada, daje Nilu pomenuti pištolj igračku koji je izgubio kao dete.

Dok su drugi autori Amazing Fantasy #1000 pisali i crtali prilično kanonske priče, Nil Gejman je stoga odlučio da ispriča svoje iskustvo kao čitaoca-autora sa Spajdermenom, postavljajući sebe u prvom licu i, u svom klasičnom stilu, dok se nerazlučivo prepliću stvarnost i mašta.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x