“Rojal Siti”: Porodična projekcija svog izgubljenog člana

0

Džef Lemir (1976), kanadski autor svoje priče piše na veoma jednostavan način, a teškoće i nelagode likova i situacija se prosto ne mogu osetiti odmah, na prvo čitanje.

rojal siti stripblog

Prikaz stripa “Rojal Siti” Džefa Lemira u izdanju 300 čuda

Čini se da Lemir sa neverovatnom lakoćom manipuliše različitim tehnikama pripovedanja, tako da se na kraju dobije rezultat jednog celovitog dela koje se čita u dahu.

Pročitajte: “Knjiga o lavirintu”: Knjiga o čoveku!

Nakon Okruga Eseks, i Sweet Tooth, njegovih samostalnih serijala, usledio je rad od 2017-2018. godine za Image Comics na stripu o Rojal Sitiju. Serijal od četrnaest poglavlja, možda po svojoj formi podseća na Okrug Eseks, jer govori o jednom gradu i jednoj zajednici, ali on zapravo ne donosi više različitih povezanih priča, već jedinstvenu povest govori kroz nekoliko različitih likova iz jedne porodice. Ta porodica je stara porodica iz Rojal Sitija i preziva se Pajk.

rojal siti stripblog

Rojal Siti je lepo kanadsko mesto, sa velikom firmom koja proizvodi majstorske elemente i delove i hrani, možemo reći čitav grad. Porodica Pajk je takođe zavisna od te firme, a ona ima svoju muku koja je progoni svuda i u svakom trenutku.

Nakon što je Piter, požrtvovani muž i otac završio u bolnici zbog moždanog udara, klupko je krenulo da se odmotava za tu porodicu. Bili su nesnađeni, ali su se ipak držali u nekoj svojoj, lažnoj jedinstvenosti. Porodica je nekada brojala četvoro dece, ali je ono najmlađe, poginulo ili umrlo kraj reke i jednog električnog stuba sa svega četrnaest godina. Tomi Pajk se nikada nije uklopio u društvo, a njegova porodica u njegovu smrt. Svako od njih ga je i dalje gledao pred svojim očima, ali u različitim izdanjima.

Tomi je za svog oca ostao običan, dobar klijnja sa majicom i brojem 10 na njoj. Majka ga je zamišljala kao odraslog i dobrog sveštenika, hrišćanina, dok su braća i sestra imali neke svoje vizije. Za brata Patrika, pisca bestselera “Rojal Siti” Tomi je ostao ono što je bio kada mu se život ugasio, tinejdžer izgubljen u svom svetu. Za Ričija, drugog brat i najbližeg njegovoj dobi, izroda porodice, narkomana i alkoholičara, Tomi je postao odrastao pijanac, sa dobrim savetima za životna sranja u koja je Riči svakodnevno upadao. Sestra Tara je svakako imala Tomijev lik kao klinca sa medom kojeg je nekada čuvala, dok je bila devojka. Niko od njih nikada nije prežalio Tomija, a on ih je pratio u stopu i sa njim su večito razgovarali kad god imaju neku muku.

Ova porodica je dala Rojal Sitiju posebnu, tragičnu sudbinu i atmosferu. Svi oni koji žive u tom gradu znaju da se iz njega teško može otići, a čak i oni koji su otišli imaju oko sebe konce što ih snažno vuku unazad.

Rojal Siti je tema za sve generacije i ljubitelji stipa i televizije svakako treba da znaju za ovo štivo. Neki recenzenti ovog izdanja su govorili da je studija likova koju je napravio Lemir nešto najbolje iz njegovog rada, a da je rad sam po sebi veoma kompleksan i ličan.

rojal siti stripblog

300 čuda je sa sjajnim prevodom Ognjena Vučkovića 2021-2022. godine objavio ove stripove u tri toma – “Najbliži rod”, “Sonic Youth” i “Svi plutamo dalje” u mekom povezu i kvalitetnoj hartiji u boji.

Lemir je prepoznatljiv, što se crteža tiče, ali i prema priči za koju je bio često vrlo kritički nastrojen. Njegov rad je neupitan, a delo vanvremensko.

BONUS VIDEO REDAKCIJE STRIP BLOG:

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x