“Tomie”: Besmrtna lepota zastrašivanja

0

Đunđi Ito, veliko horor ime u japanskoj pop-kulturi radio je mnoštvo fantastičnih priča zastrašujuće tematike, ali priča pod naslovom Tomie ima mnogo posebnosti.

tomie stripblog

Prikaz stripa “Tomie” Đunđi Ita u izdanju Darkwooda

Serijal “Tomie” je nastao 1987. godine i prvobitno je objavljivan u Monthly Halloween – shōjo magazinu (magazinu specijalizovanom za devojke adolescentkinje i mlade žene) i za svoju horor priču dobitnik je nagrade Kazuo Umezu (nagrada je dobila ime po japanskom strip autoru, koji je pisao priče horor tematike).

Pročitajte: “Nikad čovek – knjiga prva”: Ko je veća zver od tebe samog!

Tomie je posebna devojka koja svojom lepotom zavodi muškarce kako bi je sledili, ispunjavali njene hirove i zapovesti i koji bi je, nakon što im se mozak zaplete u kučine gospodaričinog račvastog jezika i zakrvavljenih očiju kojim nastoji da skrene i najtvrđu volju i uništi i najprisebniji um. Njeno telo ima neverovatnu sposobnost regeneracije i ne postoji taj rastvor, kiselina ili sredine u kojoj se delovi njenog tela ne bi obnovili, stvorili udove i glavu i napravili neku novu verziju nje same. Tomie svojom lepotom pleni, ali njena pojava je tako vizuelno urađena da oči koji gledaju likove, praktično fiksiraju čitaoca i proizvode veoma neprijatan osećaj prilikom uživanja u ovakvoj vrsti literature. Drugim rečima, te prodorne oči koje izlaze iz stranice nisu baš najbolji izbor za čitanje u mraku i tajnosti.

tomie stripblog

Đunđi Ito je u ovoj “magazinskoj” i početničkoj fazi rada bio jednako detaljan kao i kasnije, ali su mu table bile mnogo mračnije i s pažnjom zamrljane kako bi se što bolje, crno-belom tehnikom dočarala mračna i sablasna atmosfera. Atmosfera ovih knjiga moze slobodno da se poredi sa prvim epizodama Morta Sindera po svojoj stravi, stravičnosti, mračnosti i napetosti. 

Serijal Tomie je objavljen u tri integralne knjige, a za sada je, 2022. godine, Darkwood izbacio dve, u klasičnom manga izdanju sa prevodom Marka Božovića koji je do te mere lokalizovan da ponekad ono naše “bre” smeta, jer ipak u mangama treba preneti i ambijent Japana, što nije bio slučaj u ranijim prevodima Itovih knjiga.

tomie stripblog

Tomie je prvobitno adaptirana u seriju japanskih horor filmova od 1999-2011. godine i za sada ih ima devet. Filmovi su veoma mračni i radnja se uglavnom odvija noću, što je umnogome preuzeto iz same mange. 

U julu 2019. godine, najavljeno je da će Alexandre Aja razvijati adaptaciju web igrane serije Tomie for Quibi, u saradnji sa Sony Pictures Television i Universal Content Productions, sa David Leslie Johnson-McGoldrick kao scenaristom i izvršnim producentom, ali zbog spelata okolnosti, serija je došta pod znak pitanja. Navodno Adeline Rudolph je dobila ulogu Tomie.

tomie stripblog

Do sada su u Srbiji prevedeni, u Darkwoodovoj produkciji Itovi radovi – Gjo, Uzumaki i Tomie, dok je Stalker objavio Nikad čovek. Tomie se uzima kao jedan od najpoznatijih radova pedesetdevetogodišnjeg japanskog autora.

Tomie je devojka čija lepota zastrašujuće ne može da umre.

BONUS VIDEO REDAKCIJE STRIP BLOG

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x