“Nikad čovek – knjiga prva”: Ko je veća zver od tebe samog!

0

Jozo Oba je bio samo običan dečak, sin imućnog japanskog veleposednika i političkog aktiviste, dok nije odlučio da se, prosto rečeno pravi lud. 

nikad covek stripblog

Prikaz stripa “Nikad čovek” Đunđija Ita po romanu Osamua Dazaja u izdanju Stalkera

Jozo je na imanju svog oca kao dečak doživljavao svakakva zlostavljanja očevih sluga. Iako je duboko sebi osećao da je drugačiji, nije želeo da se uklopi u društvene norme i standarde koji su vladali japanskim svetom, niti pravila u njegovoj kući, pa je odlučio jednog dana da postane luda. Pravio je od sebe budalu svakog dana i u svakoj prilici, uveseljavajući ukućane i sve na koje naiđe, ali nisu svi padali na njegove fore. 

Pročitajte: “Gjo” – Đunđi Ito po drugi put među Srbima

Iako je zapravo on želeo da ga ljudi ostave na miru i činio je svakakve ludorije kako bi mu se svi skinuli sa vrata misleći da je beznadežan slučaj, jedan momak, u nižoj srednjoj školi ga je provalio i u lice mu rekao da zna da Jozo sve radi namerno. Tada je dobio prvi put poriv da uradi nešto gnusno kako bi njegov drugar nestao. 

nikad covek stripblog

Knjiga Osamua Dazaja “Nikad čovek” inspirisala je Đunđija Ita, japanskog majstora horora da je adaptira u strip. “Nikad čovek” je psihološki, horor strip koji nam govori o mladiću izgubljenom u svetu koji ga okružuje ali i velikom manipulantu koji sve dobija svojim lepim licem, medenim rečima i pokvarenim mozgom. Jozo Oba je izazvao mnogo gnusnih smrti, razorio porodične ljubavi, pravio vanbračnu decu, ubijao se od alkohola i učestvovao u ilegalnim akcijama komunističkih snaga u tadašnjem Japanu, ranih godina 20. veka kada je socijalistička misao bujala i okupljala mase, ali i bila zabranjivana u pretežno monarhističkim uređenjima. Jozo je postao senka od čoveka svojim ponašanjem, postao neko ko se plaši apsolutno svakog čoveka, a sebe najviše.

nikad covek stripblog

Đunđi Ito je na sebi svojstven način opisao priču o ovom umetniku, momku kojem je sudbinu prorekao njegov drug iz škole i prva žrtva njegovog terora. Ito je domaćoj publici poznat po serijalu “Uzumaki”, zatim “Gio” (oba u izdanju Darkwooda), a radio je i mnoge druge horor stripove koji tek svakako treba obraditi na našem jeziku.

nikad covek stripblog

Ito ima taj dar da slikama dramatizuje radnju, da likovi sa malo reči kaži svojim telima više nego što se i očekivalo od starta nekog dešavanja u nekom prostoru. Ito je uspeo da napravi stravične i potresne scene uvijanjem tela, iako pomalo karikiranom i nerealnim ipak kao stvarnim kolačenjem očiju i promenom oblika ljudskog bića, a sve to u crno-beloj tehnici da je prosto neverovatno da se sve to može postići samo tušem. 

Serijal “Nikad čovek” je započeo da objavljuje Stalker 2022. godine pod uredničkom palicom Milana Jovanovića već dobro prekaljenog u Darkwoodu. Strip je klasičnog manga izdanja i čita se s desna na levo.

“Nikad čovek” je veoma hororična priča iako u njoj nema puno scena “strave i užasa”, ali je taj, psiho momenat bukvalno ledi krv u žilama.

Ko sme da se upusti u ovu dramu nategnutih živaca, mora biti spreman da će se oko njega stvoriti veliki svet sumnje…

POGLEDAJTE I OVO:  

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x