“Propovednik: Spasenje”: Kad božji službenik postane šerif

0

Život propovednika Džesija Kastera se promenio za 180 stepeni. Devojka koju voli je otišla sa njegovim najboljim drugom, a njegova misija – ‘vatanja boga za muda, i uvrtanje istih, je ostala bez smisla.

Prikaz stripa “Propovednik: Spasenje” Garta Enisa i Stiva Dilona u izdanju Darkwooda

Džesi Kaster se nakon svoje srcolomke zaputio u nepoznato, nije znao ni kuda će ni kako, ali svakako pokušao da izbije iz glave toliko izdajstava koje je bio prisiljen da pretrpi. 

Pročitajte: “Propovednik 6: Rat na suncu”: Jedan sasvim apokaliptičan dan na vrelom pustinjskom pesku..

serif stripblog

Ispostavilo se da će mu usputna stanica, naselje Spasenje, negde u Teksasu, biti malo duže boravište. Ova varošica sa svega 1.626 duša skrivala je mnoge tajne i mnoge ljude njemu bitne, a oni su se nosili sa potrebama bahatog industrijalca čiji su “uvezeni” radnici pravili strašne zulume po mirnom mestu. Već starijem i nadasve nadrndanom šerifu, bila je potrebna zamena, a Džesiju novi poziv. Tako je ovaj božji službenik na zemlji postao zapravo branilac svetovnih zakona. 

Sedma knjiga serijala “Propovednik” scenariste Garta Enisa sadrži priče od 41-50. broja originalne serije koji su u kontinuitetu u okviru Vertigo DC Comics izdavačke kuće objavljivani 1998. i 1999. godine. “Čovek bog te pita odakle”, “Evo mesara”, “Kristinin svet”, “Kasterov zakon”, “Južnjački krst”, “Bela napast”, “Na oružje, Džesi”, “Laku noć, uz božji blagoslov” i “Zemlja loših stvari” je sadržaj ove knjige. Sve do poslednje epizode radanja se dešava u Spasenju i fokusirana je na tri koloseka. Glavni kolose priče se vrti oko Džesijeve borbe protiv mesara Odina Kvinkanona, veoma bahatog i bolesnog kepeca, vlasnika velike klanice koji dovodi ljude “sa koca i konopca” da rade u njegovoj preradi mesa, a za uzvrat im dopušta da ulaze u Spasenje i prave krš i lom javnoj i privatnoj imovini grada i njegovih građana. Druga šina nas vozi kroz priču Džesija i njegove majke, koja je pod lažnim imenom i sa jednom rukom manje otvorila lokal nakon bega od svoje lude babe i tako pronašla mir u ovom malom i zabačenom mestu. Treći šinobus nam daje jednu malu i veoma platnosku ljubavnu vezu između Džesija i njegove zamenice u policijskoj stanici. 

serif stripblog

Važno je napomenuti da je u svojoj viziji, pred kraj pretposlednje epizode Džesi Kaster upao u sukob sa samim bogom i ovo je bio jedan od najdirektnijih njhovih okršaja, gde mu je bog jasno kazao: “Prihvati me kao svog spasitelja ili budi proklet” – (izdvojeno iz prevoda Gorana Skrobonje, Darkwood 2017, Beograd).

Poslednja priča “Zemlja loših stvari” svodi se na razgovor Svemirca, ratnog veterana iz Vijetnama o tome ko je bio Džesijev otac i kako ga je sve zadužio u ratu.

serif stripblog

Gart Enis i Stiv Dilon su ovim kratkim serijalom od osam epizoda izašli iz propovednikovog manira i pokazali njegovu drugu stranu, onu svetovnu. Džesi je od početka serijala predstavljao znak razuma i racionalnosti, ali mu je emocionalna strana smetala i pravila mu pometnju pa je čak nekada znao i skrenuti u transcedenciju. Ovde se napravio mali odmor od likova koje smo gledali, upoznali su se neki novi likovi i iako je priča napeta, ipak se pustom akciom i emocijama upucenim na neku drugu stranu, serijal malo relaksirao od konstantnog variranja između realnosti i onostranog. 

Propovednik je postao šerif i ni taj posao mu nije legao najbolje. Njegova sledeća misija odvešće ga pravo u nervno rastrojstvo iz kojeg će popucati sve dotadašnje niti.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x