“Putovanja, snovi i tajne”: Noir vrele letnje noći…

0

Nedavno objavljena kolorka (jun 2022) 212. u izdanju izdavačke kuće Fibra iz Hrvatske privukla je pažnju stripske, čitalačke publike, a kako i ne bi kada se radi o jedinstvenoj zbirci, krimi priča italijanskog autora Vitoria Điardina.

putovanja stripblog

Prikaz stripa “Putovanja, snovi i tajne” Kolorka 212 autora Vitoria Điardina u izdanju Fibre

Fibra je za knjigu “Putovanja, snovi i tajne” skupila Điardinove radove iz zbirki Vacanze fatali (Fatalni praznici) i Viaggi inquieti (Nemirna putovanja) objavljivanih u magazinu Espreso, revijama Corto Malteze, Il Grifo i drugima od 1986. do 1993. godine. Knjiga je podeljena u tri celine – “Fatalni praznici”, “Nemirna putovanja” i “Putovanja iz snova” i obuhvata mnoštvo priča, događaja na raznim mestima i sudbine različitih ljudi.

Pročitajte: “Smrt caru”: Povik potlačenih i gladnih!

Vitorio Điardino je italijanski strip autor rođen u Bolonji 1946. godine. Svoj rad je započeo stripom “Pax Romana”, objavljenim u magazinu Italian Communist Youth Federation – La Città Futura kojeg je uređivao Luiđi Bernardi. Kasnije se njegov krimi stil pisanja priča sa zapletima vrednim pažnje svakog ljubitelja klasičnog kriminalističkog žanra gradio kroz Maxa Fridmana, a zatim i serijal Sam Pezzo i Little Ego.

putovanja stripblog

Điardinov stil pisanja je klasičan, sa brzom radnjom i školskim primerima zapleta radnje, držanja pažnje putem napetosti usled tajnovitih planova likova. Laganim dijalozima dela se približavaju svim tipovima čitalaca, a obrtima, domišljatom razradom i prepredenim, prevarantskim uvodima o kojima govori, stripoljupcima daje nove i nove razloge za okretanje sledeće strane stripa. Što se ilustrativne strane rada Vitoria Đilardina tiče, on spada u one autore starog kova sa mnogo, ponekad i preko deset scena na jednoj tabli veoma precizno osmišljenih, sa velikom pažnjom usmerenom ka svakom detalju. Kolorit je slikarski, iako su likovi stripski realistični, boje, senke, hlad maslina i prelamanje mora ka horizontu iziskivali su mnogo vremena prilikom izrade tabli, a njegovi likovi, pre svega oni ženski, najviše su nalik Manarinim aktovima. 

putovanja stripblog

Stripovi sadržani u ovoj zbirci obiluju napetom krimi, ali i erotskom radnjom. Svi likovi su veoma lepo građeni, oštroumni i inteligentni. Toalete likova, ambijenti i držanje odišu starim vremenima i dobro poznatim filmovima 1970-ih godina u kojima su pejzaži antički i staromodno grandiozni, a žene lepe i vitke, dok muškarci imaju snažne i izražene brade, a jaka pleća i ruke. 

-Zanimljivo je primijetiti i to da Giardino redovito ženama povjerava ulogu pokretača tog opakog i lažnog svijeta te kako u njegovim pričama femme fatale kakvu znamo iz tradicije noira postaje obična žena srednje klase, proizašla iz feminističke revolucije, drska i bez inhibicija, kao iz serije “Seks i grad”, koja se u ljubavi i ratu ponaša poput muškarca, iz vremena kada su muškarci bili muškarci, zapisao je Sandro Toni u uvodniku izdanja.

putovanja stripblog

Prevod Lane Brčić je prefinjen i otmen, a u momentima i veoma oštar kada to radnja zahteva. Drugim rečima, prevod odlično prati radnju. Kolorka 212 je veoma kvalitetno urađena u jakom, tvrdom povezu, punom koloritu sa propratnim tekstovima za svaki strip posebno i galerijom ilustracija na kraju. 

Điardinov noir valja doživeti, jedno se tako može uživati u atmosferi koju on donosi.

POGLEDAJTE I OVO:

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x