Najluđe činjenice o Gokuovoj porodici – prvi deo

0

Gokuovi roditelji, deda, žena, deca, rođaci i ostala familija su jedan veoma velik, kompleksan i nezaobilazan deo serijala Zmajeva kugla.

Priča serijala “Zmajeva kugla” se vrtio oko Sajonca Gokusa, dečaka sa majmunskim repom koji traga za zmajevim kuglama koje se nalaze prosute svuda po Zemlji. On je sa svoje planete došao u kolevci i započeo svoj put ratnika na našoj planeti kako bi sakupio sve kugle, što je u neku ruku i zavet njegovog dede Gohana. 

Koliko god se kroz ovaj dugački serijal koji traje još od 1987. godine provuklo likova i koliko god jedni postajali popularniji od drugih i smenjivali se u svojoj poluparnostil, ipak je Goku ostao ta centralna figura, bolje reći nosilac serijala. 

Pročitajte: Zanimljivosti koje niste znali o serijalu “Zmajeva kugla”

Kako je Goku najpopularniji lik serijala, tako je i njegova porodica postala veoma značajna za celu seriju anima i manga stripova. S toga smo odlučili da vam donesemo neke od najluđih činjenica o Gokuovoj familiji koje ste ikada čuli. 

Gokuovo pravo ime

gokuovoj porodici stripblog

Počećemo od možda i najznačajnijeg člana Gokuove porodice, a to je njegov deda Gohan. Deda Gohan zapravo nije njegov biološki deda, već ga je usvojio na Zemlji i dao mu ime Goku. Gokuovo pravo ime koje je on dobio na svojoj planeti Vegeti bilo je Kakaort, što je došlo od reci “carrot” što znači šargarepa na engleskom jeziku jer je kod Sajonaca običaj da se imena daju prema povrću.

Kada je Gohan naišao na dečaka sa repom majmuna, odlučio je da ga nazove Goku, ime koje potiče od glavne inspiracije originalne serije Dragon Ball, “Putovanje na Zapad”. Klasična priča prati Kralja majmuna, Sun Vukonga, čije ime se prevodi kao Son Goku na japanskom kanjiju. Pošto je Goku bio zasnovan na “Kralju majmuna”, Torijama mu je dao ovo ime.

Sve sličnosti očeva i sinova

Gokuov otac je bio Sajonac po imenu Bardok, lik sa kojim smo se upoznali u “Bardock: The Father of Goku”. Od prvog pojavljivanja lika videli smo na koga Goku liči, pošto je on u suštini identičan svome ocu. Ovo se prosto može videti na prvi pogled. Ali tu postoji još interesantnih činjenica.

Kao prvo, na početku je Gokuov drugi sin, Goten, nasledio kompletan klonski gen od svog oca, pošto je izgledao baš kao Goku tokom svojih prvih godina. Ta prepoznatljiva divlja kosa čini ga da izgleda identično svom ocu i dedi.

Čini se da se “klonski gen” prenosi samo na drugog sina u porodici, pošto je Raditz bio najstariji od dva Bardokova sina, a nije imao prepoznatljivu frizuru.

Misterija Gokuove majke

Ono što znamo o Gokuovoj majci jeste da nikada nije viđena u anime adaptaciji franšize. Jedino se pojavljivala u nekim video igrama i u “Jaco the Galactic Patrolman”, mangi Akire Torijame koja se odvija u istom univerzumu kao Dragon Ball. Manga se povremeno ukrštala sa životima likova Dragon Ball-a, uključujući događaje na planeti Vegeti gde prvi put doživljavamo izgled Gokuove majke, žene Sajonke po imenu Gine.

Gine nije predstavljena ni u jednom animeu, pa čak ni njeno pojavljivanje u Jacou možda nije najverodostojnije, pošto je to serija koja je imala veliku grešku u kontinuitetu u odnosu na Dragon Ball. Konkretno, u mangi je Goku bio mnogo stariji kada je poslat na Zemlju; dovoljno star za razgovor. Štaviše, Goku je pronađen kako nosi svoj sajonski oklop kada ga je deda Gohan naišao.

Dakle, ko zna da li je ovakva Gine zaista bila, ili je to uopšte bilo njeno ime. A opet, dolazi od samog Torijame, što nas navodi da verujemo u sve što znamo o njoj.

Gine je Sajonka koja se nije borila

gokuovoj porodici stripblog

Ako je Gine koju smo sreli u “Jaco the Galactic Patrolman prava”, izvorna verzija lika, onda nam to zapravo govori mnogo o liku. Konkretno, to nam pokazuje koliko je bila poput svog drugog sina, nežna i ljubazna.

Dok je Goku na kraju razvio veliku moć i borbeni instinkt, zadržao je svoju ljubaznu i nežnu prirodu tokom svog života, nešto što je možda dobio od svoje majke. Vidite, dok Sajonska hijerarhija može biti zasnovana na nivoima moći, ne mogu svi biti borci. Mora postojati radna snaga.

Zbog toga, oni sa nižom borbenom moći i/ili nedostatkom borbenog instinkta obavljaju loš posao za planetu Vegetu. Gine je bila jedna od ovih Saijonaca, nežna duša koja, iako jača od prosečnog čoveka, nije imala visok nivo moći ili želju da se bori protiv drugih. Tako je na kraju našla zaposlenje u mesnoj industriji, što je, na kraju krajeva, i dalje važan zadatak, pošto Saijonci vole da jedu. 

Ginina nežna priroda je na neki način preneta na Goku. Kada je deda Gohan prvi put pronašao bebu Kakarota, bio je grub i agresivan, ali se smirio tek nakon što je povreda glave poništila njegov saijonski instinkt.

Izvor: ScreenRant

BONUS VIDEO REDAKCIJE STRIP BLOG: 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x