Kako je Sten Li došao na ideju da stvori Spajdermena

Spajdermen je oduvek bio jedan od najuspešnijih Marvelovih superheroja.

Kako je Sten Li došao na ideju da stvori Spajdermena

Davne 1992. u razgovoru za ET, Sten Li je otkrio kako je došao na ideju da stvori Spajdermena i šta je bila ključna inspiracija za to.

„Možda zvuči glupo, ali tražili smo novog superheroja i pitao sam se šta dalje“, priseća se Li. „Najvažnija stvar kod superheroja je: koju će supermoć imati? I činilo mi se da smo već sve uradili. Imamo najjačeg lika na svetu, a to je Hulk. Imali smo likove koji su mogli da lete i koji su bili nevidljivi. I sedeo sam i pitao se šta da radim, kada sam video muvu kako leti, tačnije kako hoda po zidu. I pomislio sam u sebi: ‘Bože. Šta ako bi osoba imala moć samo da hoda po zidu ili da se drži na plafonu. I pretpostavljam da je to bio početak.”

„Pomislio sam: ’Kako da ga zovem?‘ Činilo mi se da „Čovek-muva“ nije dobro. „Čovek-insekt“ nije zvučao dobro. A „Čovek-komarac“, to je bilo užasno. A onda me je pogodilo: ‘Spajdermen’. I bilo je to kao bogojavljenje“, prisetio se Li. 

„Nikad ne mislim na neki poseban model kada nešto pišem. Ono što radite jeste da pokušavate da zamislite samog lika i onda je vaš najveći problem da ostanete verni liku koji ste zamišljali sve vreme dok mu pišete. A jedini model koji sam imao bila je neka vrsta generičkog prosečnog muškarca. Možda malo kao ja, jer u školi nisam bio baš kapiten fudbalske reprezentacije i najpopularniji momak. Peter Parker je bio prosečan momak u školi i tako sam mogao nekako da zamislim: „Pa, šta bi mi se desilo da sam u takvim situacijama?“ objasnio je Li.

Pročitajte: Spajdermenovih 60 godina – Zašto se uvek razlikovao od drugih superheroja?

„Ali, naravno, to radim sa svakim likom koji napišem“, nastavio je Li. „Kada pišem o zlikovcu, ja sam negativac u tom trenutku. Kada pišem o Toru, bogu groma, ja sam bog u tom trenutku.”

„Ljudima je lako da saosećaju sa Spajdermenom. On ima iste brige kao i većina ljudi. Način na koji živi i brine se za svoje zdravlje. On je podložan napadu alergije… ili uraslom noktu kao i bilo ko drugi. Pretpostavljam da ako imamo formulu, formula zaista znači da čak i ako osoba ima neku supermoć, zamišljamo kakav bi bio njen život da zaista postoji u stvarnom svetu?“, rekao je Li.

Li je dodao: „Čini se da Spajdermenova popularnost traje. Pretpostavljam da niko zaista ne zna pravi razlog zašto, ali nam je svakako drago što je tako.”

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x