Kako je Sten Li došao na ideju da stvori Spajdermena

0

Spajdermen je oduvek bio jedan od najuspešnijih Marvelovih superheroja.

Kako je Sten Li došao na ideju da stvori Spajdermena

Davne 1992. u razgovoru za ET, Sten Li je otkrio kako je došao na ideju da stvori Spajdermena i šta je bila ključna inspiracija za to.

„Možda zvuči glupo, ali tražili smo novog superheroja i pitao sam se šta dalje“, priseća se Li. „Najvažnija stvar kod superheroja je: koju će supermoć imati? I činilo mi se da smo već sve uradili. Imamo najjačeg lika na svetu, a to je Hulk. Imali smo likove koji su mogli da lete i koji su bili nevidljivi. I sedeo sam i pitao se šta da radim, kada sam video muvu kako leti, tačnije kako hoda po zidu. I pomislio sam u sebi: ‘Bože. Šta ako bi osoba imala moć samo da hoda po zidu ili da se drži na plafonu. I pretpostavljam da je to bio početak.”

„Pomislio sam: ’Kako da ga zovem?‘ Činilo mi se da „Čovek-muva“ nije dobro. „Čovek-insekt“ nije zvučao dobro. A „Čovek-komarac“, to je bilo užasno. A onda me je pogodilo: ‘Spajdermen’. I bilo je to kao bogojavljenje“, prisetio se Li. 

„Nikad ne mislim na neki poseban model kada nešto pišem. Ono što radite jeste da pokušavate da zamislite samog lika i onda je vaš najveći problem da ostanete verni liku koji ste zamišljali sve vreme dok mu pišete. A jedini model koji sam imao bila je neka vrsta generičkog prosečnog muškarca. Možda malo kao ja, jer u školi nisam bio baš kapiten fudbalske reprezentacije i najpopularniji momak. Peter Parker je bio prosečan momak u školi i tako sam mogao nekako da zamislim: „Pa, šta bi mi se desilo da sam u takvim situacijama?“ objasnio je Li.

Pročitajte: Spajdermenovih 60 godina – Zašto se uvek razlikovao od drugih superheroja?

„Ali, naravno, to radim sa svakim likom koji napišem“, nastavio je Li. „Kada pišem o zlikovcu, ja sam negativac u tom trenutku. Kada pišem o Toru, bogu groma, ja sam bog u tom trenutku.”

„Ljudima je lako da saosećaju sa Spajdermenom. On ima iste brige kao i većina ljudi. Način na koji živi i brine se za svoje zdravlje. On je podložan napadu alergije… ili uraslom noktu kao i bilo ko drugi. Pretpostavljam da ako imamo formulu, formula zaista znači da čak i ako osoba ima neku supermoć, zamišljamo kakav bi bio njen život da zaista postoji u stvarnom svetu?“, rekao je Li.

Li je dodao: „Čini se da Spajdermenova popularnost traje. Pretpostavljam da niko zaista ne zna pravi razlog zašto, ali nam je svakako drago što je tako.”

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x