“Hellboy Omnibus Drugi tom – Čudna mesta”: Sastavljanje svrhe junaka krvavim prstima od uboda igle sudbine!

0

Možemo raspredati o tome šta su bile prognoze ili očekivanja od Hellboy-a i njegovog stripskog živata kada se prvi put pojavio kao stripski junak, ali ona omalena, dlakava prilika sa dugim rogovima, đavoljeg izgleda i natomrčenog lica, svakako nije ulivala mnogo nade u to da će crtež ikada oživeti, ne samo kao stripski, već i kao filmski junak.

iglom sudbine stripblog

“Hellboy Omnibus Drugi tom – Čudna mesta” umetnika Majka Minjole u izdanju 300 čuda

Hellboy-u nikada u životu nije nedostajalo lukavštine niti je ikada oklevao u donošenju svojih odluka i trezveno gleda na svet oko sebe, ali najveća zabluda mu je da će ga ljudi gledati kao sebi ravnog. Iako je veoma zastrašujuća pojava Hellboy je po svojim navikama i načinu života apsolutno jednak ljudima, pije, puši, mamura, psuje i pljuje, to je dovoljno. Međutim, njegova misija na  svetu nije ono za šta se predstavlja i što pokušava da postane i baš zato je i doneo odluku napuštanja Biroa za paranormalna istraživanja i odbranu, njegov dom. 

Pročitajte: “Omnibus prvi tom – Hellboy: Seme uništenja”: Pakleni junak u borbi protiv đavolskih snaga!

Hellboy-eva sudbina je da bude Zver Apokalipse i svi njegovi pokušaji da se vrati na posao, nakon tog saznanja su bili ravni Sizifovom poslu. Iako nije mogao da pobegne od svoje sudbine Hellboy je nastavio neko vreme da se bori za svoje klijente. Njegova borba protiv demona, đavoljom mišlju opsednutog sluge zadirala je duboko u najtamnije i najmračnije pukotine jednog porodičnog doma gde je skrivana davno zaboravljena i ostavljena tajna lebdeći između dva sveta, ni živa ni mrtva. Nakon ovog susreta, Hellboy vođen izdajom koleginice kreće u nacističko uporište, jedan od poslednjih bunkera onih snaga koje su ga i stvorile uz pomoć crne magije. Nacisti su pokušali stvoriti, već dobro čuvenu čistu rasu, ali su u svojim težnjama i namerama daleko dogurali, najdalje u kontroli ljudskog uma da je ta visoka i čista rasa postala i ostala drugačija u svom izgledu i neprevaziđena u svojoj snazi. 

iglom sudbine stripblog

-Znala sam šta je on i pokušala sam da ga privolim svojoj svrsi. Borili smo se i on me je uništio. Ali deo mene je i dalje živeo u vampiru. Kao što si ti dao polovinu duha baba jagi da ga sakrije u korenju drveta sveta, tako ja dadoh deo sebe njemu, podarivši mu tako novi život, učinivši ga svojim sinom. Onda sam ga se odrekla kako bih ušla u tvog monstruma od mesa i gvožđa… Kad dođe tvoj “ragnarok” ja i on ćemo ući u njega zajedno. Ili ćemo vladati novim svetom, ili ćemo umreti. Ne znam. Toliko daleko ne vidim. Ali ti… ti misliš da možeš uticati na događaje. Ja ne mogu. A ja sam boginja. Ti si daleko manje od toga. Već si triput omanuo. Omanuo si u Kavendiš Holu i tamo si umro. Omanuo si u Norveškoj. I ovde si ponovo omanuo, zbog toga što si samo duh. Jadni Raspućin. Ti i ja znamo da isključivo jedna moć na zemlji može osloboditi zmaja, oduvek si to znao. Njegova šaka. Doveo si ga na zemlju, ali on nikada nije bio tvoj. 

Ovaj razgovor “boginje” i Hellboy-evog tvorca možda i najbolje objašnjava njegovu svrhu postojanja i ono što je on, od svojih tvoraca u amanet dobio, a to je jaka sloboda volje koja ga je učinila  neodoljivo nezavisnim od niskih poriva.

iglom sudbine stripblog

Hellboy nakon toga odlazi iz Biroa, na svoj daleki put do Afrike kako bi ušao duboko u sebe, po istom principu kako je ušao u materiju paranormalnog. Borio se sa morskim nemanima, pio je sa kosturima i bio je jedan na jedan sa mitskim stvorenjima. Njegov put u Afriku predstavlja najveću prekretnicu ne u serijalu, već za samog lika, ono što ga je rasturilo poput svetlosti i sastavilo kako se i sam krug sastavlja od rasutih delova.

iglom sudbine stripblog

Drugi tom – Omnibus Hellboy-evih avantura “Čudna mesta” donosi nam nekoliko interesantnih priča Majka Minjole, tvorica lika, o kojima smo ovde govorili, uz priču “U mirno more” velikom majstora horora Ričarda Korbena i saradnika Garija Đianija. Priče koje sadrži ova knjiga su “Desna šaka propasti”, “Kovčežić pun zla”, “Kako biti čovek”, “Crv zavojevač”, “Treća želja”, “Ostrvo” i “U mirno more”. Izdavačka kuća 300 čuda objavila je ovaj omnibus u originalnom izdanju poput Dark horsovog sa oštrim i ujednačenim prevodom Vuka Kosovića 2021. godine u mekom povezu, punom koloritu i kvalitetnoj hartiji. 

Hellboy je tek sada možda pronašao sebe, tek u vrelini Afričkih mora i okeana, na brodu čudaka, izgubio je niti u glavi i sastavljao ih je krvavim prstima od uboda igle sudbine.

POGLEDAJTE I OVO:

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x