“Naopačke 2”: Svet kojim jedino anđeli ne hodaju naglavačke!

0

“Beskrajni plavi ambis istačkan zvezdama…” – ovakav uvod svakako podseća na Crnjanskog i početak velikog književnog dela “Seobe”. Kako bi to Crnjanski zabeležio: “Beskrajno plavi krug i u njemu zvezda”.

naopačke stripblog

Naravno, prevodiocima stripa “Naopačke”, drugog toma, svakako je bilo zanimljivo igrati se sa ovom zabeleškom velikog pisca, ali iako promenjena, a opet slična, nema mnogo značenja za opis same radnje. Ovaj citat je izvučen iz opisa spomenute knjige u, sa poslednje korice u ediciji “Riznica Bonelli Gigante”, izdanuje Čarobne knjige 2021. Ovo je ujedno i treća knjiga ove edicije koja je urađena veoma korektno, velikog formata, na kvalitetnom papiru, u punom koloru i tvrdih korica.

Pročitajte: “Naopačke”: Naopak svet konačno dobija svoj smisao!

Kao što smo već govorili u prvom tekstu o ovom strip serijalu, autora Luku Enoka dobro poznajemo iz serijala Gea (izdanje Darkwood 1-18) gde je glavnu junakinju već jednom suočio sa promenom gravitacije. Iako smo zamerili u za prvi album to da se osećaj gubitka gravitacije i naopakog sveta nije najbolje preneo nja čitaoce, ipak je druga knjiga mnogo više doprinela tom dojmu. Mnogo Rikardo Kroza je ovog puta više koristio obrnutu perspektivu naopakog sveta što zna da zavrti svest u glavi čitalaca, ali daleko od toga je knjigu teško čitati, sam jak kolorit i veoma tačan crtež predstavljaju pravo uživanje u gledanju velikih scena na velikom formatu papira.

svet stripblog

Naime, radnja iz prvog dela se nastavlja, Aleksandar i Đurđa, dvoje klinaca koji su uspeli da prežive gubitak gravitacije na zemlji i pronašli način da se kreću po svetu kojeg guta plavetnilo nekada smešteno iznad naših glava, nastavljaju svoj put i potragu za porodicom, prijateljima i zdravim razumom. Ovako razorenu planetu, sa koje su milioni nestali odvučeni u nebo preplavila je histerija što je veoma razumljivo. Agresivni fanatici koji ljude guraju u božanski ambis spasenja, neprijateljski nastrojena vojska spremna da otvori vatru na sve što se miče.

svet stripblog

Priča je konačno dobila konkretan zaplet i mnogo je emotivnija i jača od prvog, uvodnog dela, tako da je sada serijal na putu da ostvari ona velika očekivanja. 

E sada dolazimo i do te poslednje istine, možda opis stripa i nije toliko pogrešio, i ova deca traže svoju zvezdu u beskrajnom plavom kugu koja će im biti kao zrno s kojim će sve biti namireno i na svom mestu.

svet stripblog

Ovo nije ona priča koja će vas vezati za nekog lika, ovo je priča koja će vas, u ovo ludo doba u kojem je planeta propala u nekoliko meseci zapitati, a šta bi bilo da se sve obrne naopako, kao da već i nije…

POGLEDAJTE I OVO:

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x