“Naopačke”: Naopak svet konačno dobija svoj smisao!

0

Već odavno slušamo to kako se svet okrenuo naopačke i naglavačke, kako se sve promenilo, kako više ništa nije kao što je nekada bilo.

naopacke stripblog

Prizak stripa “Naopačke” autora Enoka i Kroza u izdanju Serđo Boneli Editorea

Ali ono što nameće pravo pitanje jeste to da šta bi bilo kada bi se svet bukvalno okrenuo naopačke?

Pročitajte: Kako Supermen čuva svoj tajni identitet?

Baš o tom pitanju je prilično razmišljao autor Bonelijevog serijala “Gea” Luka Enok. On je i sam Geu jednom prilikom, 2002. godine suočio sa problemom promene sile zemljine teže, te se tako ona tumbala po stanu, sedela na potpornim gredama i ležala na tavanici. Međutim, kada mu je pala na pamet ideja za strip “Naopačke”, objavljenog 2019. godine, on je išao korak dalje. Sva živa materija “padala” je u nebo, a sva neživa materija ostajala je prikucana za zemlju, samo nekako naopačke. 

naopačke stripblog

Zapravo, ono što je najveći problem u celom stripu, pre nego što o njegovoj radnji malo više kažemo, jeste to što crtač Rikardo Kroza, nije dao dojam “naopakog” sveta, već je crtao uspravne likove, iz normalne perspektive, samo kako idu po “poleđini” stepenica, kako sede na balkonima zgrada naopačke i kako spavaju na krovnim, staklenim kupolama. Međutim, sam stil crtanja je, kako sam Kroza kaže, drugačiji od onoga što radi u Dragoneru, zapravo on je želeo da bude nešto realističnije od klasičnog “crtanofilmskog” stila, ali se našao negde između te dve krajnosti. 

naopačke stripblog

Naime, radnja samog stripa, podeljenog u dva albuma “Naopačke 1” i “Naopačke 2” (prvi je kolorisao Paolo Frančeskuto, a u drugom mu se pridružla Alesandra Bacaglini), započinje tako što se svet odjednom izokrenuo, te je sva živa materija, uključjujući i vodu, životinje, biljke i ljude, “pala” u nebo, a sva neživa ostala na zemlji. Ljudi su ginuli tako što ih je gutalo ogromno plavetnilo, ili tako što su se nalazili u velikim zgradama, sa visokim plafonima i tako se, nakon obrta gravitacije, survavali na tavanice i gubili živote. Odmah se pojavila i grupa fanatika koji sve pripisuju bogu i njegovom “pozivu” da sva živa bića priljubi sebi. Priča prati dvoje tinejdžera Aleksandra i Đurđu, koji pokušavaju da se snađu u izokrenutom svetu, da se izbore sa fanaticima i da u, sada jalovoj zemlji pronađu tračak nade i mesto za sebe. 

naopačke stripblog

Priča drži pažnju, ali sav dojam “naopakog” sveta se ne nazire, ni izbliza. Grafički je strip urađen perfektno, i crteži likova su polukarikaturalni, dekori su realistični, a boje su toliko uverljive, da nebo i grad kada se gleda dobija utisak prostora. Jednostavno, fali više tog “naopakog” momenta.

Sam kolorista Frančeskuto je napomenuo da mu je jedan od problema pri kolorisanju bio taj da izvede momenat “vrtoglavice”, te je koristio jače osvetljenje i upadljive efekte da to naglasi.

Ove dve knjige su objavljene 2019. i 2020. godine u izdavačkoj kući Serđo Boneli Editore, a Čarobna knjiga je izdala prvu knjigu 2020. za naše tržište.

Svet je već naopak, ali šta ako se okrene naopačke?

BONUS VIDEO REDAKCIJE STRIP BLOG: 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x