Crvena Sonja: Ratnica bez konkurencije!

0

Svoje prvo pojavljivanje doživela je u stripu Konan varvarin u 23. broju, 1973. godine u izdanju Marvel Comicsa, a kreirali su je scenarista Roj Tomas i crtač Beri Vindsor Smit.

crvena sonja stripblog

Kako je prvobitno, da tako kažemo originalno nastala, njen životni put se razvijao tokom 16. veka, ali kada se pojavila u Konanu radnja je morala biti pomerena u Hiborijansko doba. Zapravo, reč je o tome da je ovaj lik stvorio pisac Robert E. Hauard 1934. godine, njeno pravo ime je bilo Crvena Sonja od Rogatina, a prvi put se pojavila u priči “Senke Vulture”. Hauard je poznat i po tome što je stvrorio lik Konana u pričama. Marvel Comics je prelomio, nakon uspeh ovog lika u Konanovim stripovima, i svega dve godine od nastanka, Crvena Sonja je dobila svoj strip, zaseban serijal u kojem je baš ona glavna junakinja i cela radnja se vrti oko nje.

Sonju zatiče priča u toku njenog porodičnog života, jednog bezbrižnog perioda punog ljubavi u kući njenih roditelja u stepama Zapadnog Hirkaniana. Skupina plaćenih razbojinka joj je pobila familiju i zapalila rodnu kuću kada je ona imala 21 godina, a ona je, želeći da odbrani sebe i svoju porodicu, pokušavala da podigne mač svog brata, ali bezuspešno. Taj njen otpor izazvao je bes vođe bandita koji je zbog toga Crvenu Sonju brutalno silovao. 

crvena sonja stripblog

Sonja je u bolu i besu pozvala crvenu boginju Skatač koja joj odgovara na poziv i daje joj nadljudske borilačke veštine, ali uz napomenu, da ne sme spavati sa muškarcem koji je ne pobedi u poštenoj borbi.

Marvel je priče o Crvenoj Sonji objavljivao sve do 1986. godine, a od 2005. godine Dynamite Comics preuzima izdavanje. U 34. broju prve, redovne serije ovog izdavača Crvena Sonja umire, a njeno mesto od 35. broja zauzima njena inkarnacija. Nova Sonja je opisana kao daleka rođaka prvobitne Crvene Sonje, te ona uzima njeno ime jer je Sonja bila poznata kao najlepša i najsnažnija žena Hirkanije. Za razliku od prve Sonje, njena inkarnacija živi prilično povučenim životom, zaklonjena, zajedno sa sestrom Veronom i malom nećakinjom. Ona želi dete i čeka povratak svog supruga Daniela iz daleka. 

crvena sonja stripblog

Na Emerald City Comic Conu 2013 Dynamite Entertainment je najavio da će Gal Simon raditi treću sezonu Crvene Sonje, što je i urađeno 2013. godine, a sama serija je imala 18 epizoda i pobrala je pozitivne kritike kako stručne javnosti tako i čitalaca. U ovom rebootu Crvena Sonja je mlada devojka koja, u napadu razbonjika na hirkansko selo, nije bila silovana, već je Sonja uspela da, nakon pogibije njene porodice, bandite namami u šumu i ubija ih jednog po jednog. U ovoj verziji priče se ne pojavljuje boginja, i Sonja se nijednom božanstvu ne zaklinje na vernost, niti na seksualni zahtev. Ona je Svoje veštine naučila od zarobljenika, jer je, nakon pada u ropstvu učestvovala u borbama gladijatora. 

crvena sonja stripblog

Crvena Sonja izgleda tako što u najvećem broju svojih priča ima “čelični bikini”, od lanaca i toka, čizme i rukavice, a naoružana je mačem.

O njoj je snimljen i film 1985. godine u režiji Ričarda Flajšera, a scenarista Clive Extona i George MacDonald Frasera. Crvenu Sonju je glumila Brigitte Nielsen. Film je loše prošao kod publike i reakcije su bile zaista obeshrabrujuće. Međutim, 2009. godine Robert Rodrigez je pokušao snimiti film sa istim imenom, a Rose MacGowan je trebalo da glumi Crvenu Sonju, ali do realizacije filma nije došlo zbog finansijskih problema i snimanje je prekinuto odmah sledeće godine.

Crvena Sonja je stamen ženski lik, da tako kažemo ženski Konan i neumoran borac za pravdu u staro, mitsko doba.

BONUS VIDEO REDAKCIJE STRIP BLOG: 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x