“Panišer: Veli Fordž, Veli Fordž”: Konačan obračun sa Barakudom i vijetnamskom istorijom

0

Ovaj vrsni vojnik, stameni borac protiv kriminala, upao je u zamku zapravo u dve zamke njegovih neprijatelja, spremnih na uništenje svega što ga je gradilo godinama.

veli fordz stripblog

Prikaz stripa “Panišer – Veli Fordž, Veli Fordž” autora Garta Enisa i grupe autora u izdanu Darkwooda

Osvetnik Frenk Kasl poznatiji kao Panišer posedije snimak koji raskrinkava pripadnike oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država. Njihov plan je bio da čitav svet, za veoma kratko vreme uvuku u sukob neverovatnih razmera, koji bi se teško mogao kontrolisati, sukob izazvan privatnim posedovanjem i kontrolisanjem jedne terorističke grupe i jedinice. 

Pročitajte: “Panišer: Crne udovice”: Rokanje bez Panišera na sceni…

Panišer je konačno u šestoj po redu, integralnoj knjizi Panišerovih avantura koju potpisuje Gart Enis uspeo da savlada svog velikog neprijatelja Barakudu, o kojem smo dosta govorili u ranijim tekstovima o ovom serijalu. Barakuda je po svojoj snazi, istrajnosti, superiornosti nad neprijateljima i pre svega nad smrću, kao i veoma visokom stepenu visprenosti sličan Panišeru, ali oni ne rade na istoj strani pravde. Panišer, šta god se mislilio o njemu udara na kriminalne grupe i na najbrutalniji mogući način te iste grupe uništava i suzbija u njihovim akcijama, dok je Barakuda klasičan plaćeni ubica, spreman da nikome ne ostane dužan i da posao uradi do kraja. 

veli fordz stripblog

Barakuda je izveo pred Panišera adut na koji Panišer nije mogao da zapuca, ali svakako je još više dobio motiv da se reši Barakude i njegovih zlodela, drugim rečima, Barakuda je loše procenio situaciju. Barakuda je pred Kasla postavio bebu, Kaslovu bebu koju ima sa ratnom koleginicom O’Brajanovom. Otac koji je već izgubio svoju decu zbog kriminala i postao to što jeste, na prizor dorigrane bebe u nosiljci ne može reagivati sa puno naklonosti, već glavom kroz zid, sa puno dinamita i velikim kalibrom. Konačni obračun sa Barakudom nije imao epski karakter, ali je bilo dosta potrošenih čaura i mnogo krv, dakle pun pogodak za ljubitelje ovog serijala. Epizodu “Duga, ledena tmina” napisao je Gart Enis, a crtali su Hauard Čejkin i Goran Parlov. Teško je posmatrati cteže drugih autora ako se već Parlov izdvojio kao crtač koji je napravio najverodostojniji prikaz Panišera, velikog i grubog čoveka, anti-heroja izvan zakona. 

veli fordz stripblog

Druga epizoda u ovoj knjizi objavljenoj 2021. godine u izdanju Darkwooda sa neprevaziđenim prevodom Draška Roganovića nas vraća u bazu vojske SAD-a u Vijetnamu – Veli Fordž. Veli Fordž je bila baza napadnuta od strane severnovijetnamske vojske iz koju je živu glavu izvukao samo Frenk Kasl i to tokom trećeg kruga služenja u Vijetnamu. Niko nije znao kako je još uvek stajao na nogama sa gomilom rana i dvadesetak vijetnamaca oko sebe, ubijenih, ali ne metkom. 

Ova epizoda u potpunosti obavijena velom rata u Vijetnamu donosi nam rasplet priče o snimku koji Kasl poseduje. Oficiri američke vojske sa visokim činovima su isto kao i Barakuda, izveli veliki adut protiv Panišera, ali su i loše procenili situaciju. Panišer ne puca na američku vojsku, tako da su ispred njega isturili vojnike, ali su komandu za akciju dali veoma moralnom oficiru i tu su napravili grešku. Decenije službe i rat u Vijetnamu bez mrlje, nisu dozvolile pripadniku oružanih snaga i sada da napravi neki propust, te je akcija dovedena u pitanje za kriminalni deo oficirskih struktura. 

veli fordz stripblog

Ono što je interesantno u ovoj epizodi jeste da je ona ispresecana odlomcima knjiga Majkla Gudvina “Veli Fordž, Veli Fordž” u kojima se vidi kako je autor stripa kritički nastrojen prema američkom mešanju u taj sukob i prozivanje (kritikovanje je slaba reč) celog amričkog državnog aparata je uključen od prošlosti do danas što ovom serijalu daje potrebnu težinu. 

Panišer Garta Enisa je vrhunski serijal za ljubitelje dobrog rokanja, psiholoških igara i ratnog razaranja. Drugim rečima jaka i zapletena akcija do daske. 

POGLEDAJTE I OVO:

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x