“The Magic Order Vol. 1” – Sakriveni svet magije iza vela naše stvarnosti

0

Mark Millar je 2018. godine stvorio strip Magic Order, svet magije koji je u domenu fantastike za odraslu publiku.

“The Magic Order Vol. 1” - Sakriveni svet magije iza vela naše stvarnosti

Prikaz stripa “The Magic Order Vol. 1” po scenariju Mark Millar-a i crtača Oliviera Coipel-a

Magic Order čini grupa od pet čarobnjačkih porodica koje su generacijama unazad branile naš svet od raznih devijanata iz drugih dimenzija i mračne magije. Ti čarobnjaci i njihov svet magije, kriju se na otvorenom, među običnim ljudima koji nisu svesni njihovog postojanja. Ova premisa verovatno zvuči poznato svima koji su gledali ili čitali Hari Potera.

Ipak, Millar uspeva da već na samom početku otkloni tonsku sličnost sa svetom Hari Potera. Bez previše uvoda, priča počinje ubistvom čarobnjaka, jednog od članova Magic Order-a. U nastavku upoznajemo glavne likove, porodicu Moonstone, starog Leonarda i njegovu decu, Reagana, Cordeliu i Gabriela. Dva brata i sestra Moonstone, svako na svoj način oseća nivo ogorčenosti prema ocu Leonardu. Imena Leonardove dece inspirisana su Šekspirovim delom Kralj Lir, a čak su i delovi narativa, odnosi Leonarda i njegove dece, tematski povezani sa Šekspirom.

Reagan je usijana glava, ali je dobar sin. Cordelia je pijanica i neko ko stalno traga za uzbuđenjem, a pronalazi samo nevolje, crna ovca u porodoci. Gabriel najveštiji i najmoćniji čarobnjak od njih troje, ali je okrenuo leđa tom svetu i svom nasleđu nakon smrti svoje male ćerkice, te sad pokušava da živi kao obični ljudi oko njega. Njih troje su primorani da se ponovo ujedine kada saznaju da se pojavio ubica čarobnjaka koji nosi venecijansku masku i odoru. Ali, pre nego što se suoče sa nemilosrdnim ubicom, moraće da se suoče sa svim onim problemima zbog kojih je njihova porodica postala disfunkcionalna i puna komplikovanih odnosa. 

U ovom, prvom tomu, Millar je sasvim dobro uspostavio svoj svet magije i glavne likove. On se mnogo više bavi izgradnjom likova, njihovim isprepletanim sudbinama i odnosima, nego samim zapletom i atmosferom misterije. Te porodične intrige uspešno preusmeravaju čitaoce sa bitne stvari, velikog zaokreta koji se dešava na samom kraju. U principu, sve je jako jednostavno u ovom stripu, linearno i bez preteranog rizika. Ono što smo na kraju dobili jeste jedna krajnje zabavna priča sa puno potencijala za buduće nastavke.

Pročitajte: “Cross to bear” – Lov na Džeka Trboseka u bespućima Divljeg zapada

Olivier Coipel donosi neka sjajna vizuelna rešenja kada je u pitanju ovaj svet magije i uspeva da izbalansira između stvarnosti i fantazije. Njegovi likovi su dizajnirani jasno i autentično. Velika mana samog scenarija je što negativci bivaju napisani jednodimenzionalno i ne ostavljaju toliko upečatljiv utisak. Coipel makar vizuelno uspeva da im da na karakteru i čini da izgledaju jezivo i preteće. Ono što je najbolje uradio jeste prikaz raznih ubistava čarobnjaka od strane pomenutog Venecijanca, koji posao obavlja uz pomoć svojih jezivih čini. Ne treba zaboraviti ni koloristu Dave Stewart-a. Između njegovih boja i Coipel-ovog crteža postoji sjajna kohezija. On koristi slikarsku tehniku i čini ovaj strip vizuelno verodostojnijim.

Tokom 2021. godine objavljen je i drugi tom ove priče, koji je Millar stvorio sa novim crtačem koji se zove Stuart Immonen, dok je najavljeno da će treći nastavak biti objavljen u julu ove godine, a ovaj put će crtački deo obaviti niko drugo do Gigi Cavenago, našoj publici poznat po radu za Bonelli i po naslovnicama stripova o Dilanu Dogu.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x