Kako je Džek Kirbi postao Bog u Marvelovim i DC-ijevim stripovima

0

Džek Kirbi je autor koji je mnogo doprineo u stvaranju dobro poznatih mitologija kada su u pitanju Marvelovi i DC-ijevi stripovi.

Kako je Džek Kirbi postao Bog u Marvelovim i DC-ijevim stripovima

Zato nas i ne čudi što mu u obe izdavačke kuće često odaju omaže, te ga čak predstavljaju i kao Boga svog stripovskog univerzuma. bog

U Green Lantern #12, protagonista serijala John Stewart susreće se sa likom poznatim kao The Source, jednim od najmoćnijih entiteta u DC-ijevom univerzumu i likom od koga potiče sav život u Multiverzumu. Za tu priliku, autori ovog stripa Geoffrey Thorne, Tom Raney i Marco Santucci su rešili da The Source dobije oblik baš Džeka Kirbija. 

Tokom godina, The Source je predstavljan kao ruka vatre, sfera svetlosti ili čovek prekriven zvezdama, a sada je preuzeo oblik kralja američkih stripova. The Source je lik kog je stvorio sam Kirbi u stripu New Gods #1, davne 1971. i ovaj lik se smatra božanskom suštinom DC-ijevog univerzuma.

POVEZANO: Eternals iliti Večni, izaslanici bogova koje je stvorio Džek Kirbi

Ovo nije prvi put da se Kirbi predstavlja kao božanstvo u stripovima. Godine 2004. Mark Waid i Mike Wieringo stvorili su priču Afterlife u kojoj se Fantastična Četvorka susreće sa Bogom. Naime, nakon sukoba sa Doktor Doom-om, vođa Fantastične Četvorke Reed Richards zadobio je ožiljak koji je unakazio pola njegovog lica i za to nije mogao da nađe lek. 

Bog, ponovo prikazan kao Džek Kirbi i kao strip umetnik, gumicom svoje olovke briše užasni ožiljak na crtežu Reeda Richardsa i time čini da Richardsova rana nestane sa njegovog lica. 

Džek Kirbi je neizmerno uticao na stvaranje oba univerzuma, Marvelov i DC-ijev, stvorivši likove poput Fantastične Četvorke, Kapetana Amerike, Hulka, X-Mena, Crnog Pantera, Srebrnog Letača, Novih Bogova i Mr. Miracle-a.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x