“Spajdermen: Životna Priča” – Životni ciklus Pitera Parkera

0

Kako bi izgledalo kad bi stripski junaci zapravo imali realne životne cikluse, starili i doživljavali pomake u svom postojanju?

Prikaz stripa “Spajdermen: Životna Priča” po scenariju Čipa Zdarskog, uz crtež Marka Beglija

Svi znamo Spajdermena, Pitera Parkera kao mladog heroja koji kroz svoje postojanje ide iz borbe u borbu, avanture, prijateljstva, tragedije i tako u krug. Taj status quo se nastavlja kao i za svakog drugog superheroja. Ali, ova priča je malo drugačija, Čip Zdarski nam za osamdesetu godišnjicu Marvela (2019) donosi strip “Spajdermen: Životna Priča” izvanrednu priču o Spajdermenu, koja se bavi celokupnim životnim ciklusom, kroz 57 godina otkako je Pitera Parkera ujeo radioaktivni pauk kad je imao 15 godina, tokom šezdesetih godina 20. veka, pa do njegove smrti.

Strip čini šest poglavlja ili svezaka, svako poglavlje predstavlja deceniju Piterovog života od šezdesetih godina pa do 2019. godine, a priča je koncipirana tako da su u svaku epohu ubačene već dobro poznate priče o Spajdermenu. 

Kroz priče kao što su “Krejvenov poslednji lov”,”Tajni ratovi”,”Clone Saga”,”Građanski rat” i druge, Čip Zdarski prikazuje i ostale Marvelove heroje kako stare sa svakom decenijom. Oni imaju nove kostime sa novim detaljima koji bi više pristajali epohi u kojoj su. Piter mora da se suočava sa svojim problemima i vodi svoj život kroz svaki veliki Marvelov događaj koji ga je zadesio. Pratimo ga od rane tinejdžerske mladosti, preko zasnivanja porodice, roditeljstva i na kraju dolazimo do onog što je u superherojskim stripovima nemoguće, njegove starosti i smrti. U poslednjem poglavlju vidimo mladog Majlsa Moralesa, koji će eventualno naslediti sada već starog Pitera kao Spajdermen.

Strip je veoma pažljivo napisan sa mnogo obzira prema detaljima, a sve je nacrtao Mark Begli, koji je radio na Ultimate Spider-Man serijalu, sa kojim su mnogi sa naših prostora već upoznati. Crtež je brilijantan, detaljan i zreo, ali takođe vidimo neke nove koncepte i novi dizajn likova, jer se priča ipak odvija u drugom univerzumu.

“Tajni ratovi” (Secret Wars) prikazan u stripu

Strip takođe ubacuje ostale heroje u stvarne istorijske događaje, Osvetnici koji delimično učestvuju u Vijetnamskom ratu, Kapetan Amerika koji je npr. protiv rata i pomaže civilima, vidimo kako ljudi doživljavaju Hladni rat između SAD i Rusije, koji je u ovom univerzumu zapravo doveo do toga da Rusija lansira rakete na SAD (Vizija je prikazan kako pokušava da zaustavi rakete). Ovaj aspekt priče je dublje prikazan u sestrinskom izdanju “Fantastic Four: Lifestory” gde neki heroji imaju članstvo u Ujedinjenim Nacijama (Black Panther, Namor, Susan Storm), gde se cela priča svodi na dolazak Galaktusa krajem 20. veka (“Fantastic Four: The Coming of Galactus”, Stan Lee, Jack Kirby, 1966.).

Pročitajte: Spider-Hulk – Kako izgleda kad se spoje Spider-Man i Hulk

Za sve ljubitelje Marvelovog univerzuma i Spajdermena, ovo je savšena priča koja na divan i dirljiv način odaje počast celokupnom Marvelovom univerzumu i svemu što su Sten Li i Džek Kirby kreirali, a mi kao čitaoci obožavali. Šezdeset godina priča o herojstvu, kojima su mnogi scenaristi, pisci i crtači udahnuli život, sažeto je u ovaj strip, koji se smatra jednom od najboljih Marvelovih priča u poslednjih 10 godina.

Kod nas je ovaj strip izdala izdavačka kuća Čarobna Knjiga 2021. godine, u formatu 15,8x24cm sa tvrdim koricama.

Autor: Aleksa Seleši

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x