“Beležnica smrti – Kratke priče”: Šta je bilo posle Kire?

0

Poput mnogih serijala i čuvena manga “Beležnica smrti” Cugumija Obe i Takeši Obate doživela je seriju specijala, kratkih priča kojima se daje širina serijelu, pozadina nekih likova ili prosto još poneka priča, brza, kratka i efektna.

kratke priče stripblog

Prikaz stripa “Beležnica smrti – Kratke priče” Cugumija Obe i Takeši Obate u izdanju Darkwooda

Darkwood je 2022. godine objavio i tu, trinaestu knjigu, knjigu kratkih priča objavljivanih u različitim periodima.

Pročitajte: Pravila za korišćenje beležnice smrti

Postoje dve vrste priča u ovoj zbirci, jedna skupina se bavi događajima nakon smrti prvog i najobožavanijeg Kire, Raita Jagamija, a druga se odnosi na likove iz inicijalnog serijala, njihovu istoriju, unoseći tako potrebnu dubinu serijalu, ili neke kratke priče opuštenijeg karaktera.

Prva priča u zbirci se zove “C Kira” objavljena 2008. godine govori o jednoj od najvećih slabosti koje prate ljude u čijem je posedu beležnica smrti. Ovako saznajemo, tačnije, na konkretnom primeru shvatamo slabosti vlasnika možda i najveće moći na svetu, a koju znamo već odavno iz konkretnog serijala. “A Kira” je priča objavljena 2020. godine i druga u ovoj zbirci i govori o pametnom mladiću, koji je čitav svet uveo u jedan specifičan sukob, a to je prodaja, tačnije nadmetanje za kupovinu šinigamijeve beležnice smrti na internet aukciji. Međutim, baš zbog njega je uvedeno novo pravilo koje je dovelo do razrešenja slučaja u najpozitivnijem mogućem pravcu.

Serija kratkih priča u četiri panela su rađene 2004. i 2005. godine i prate anegdote iz vremena dok su L i Raito bili vezani jedan za drugoga. Zatim su usledile još tri malo duže priče, priče o L-ovoj prošlosti i navikama, kao i interesantna priča o tome kako bi se ponašalo dete, mlađi osnovac, kada bi dobilo u ruke beležnicu smrti.

2003. godine scenarista Cugumi Oba i crtač Takeši Obata su započeli objavljivanje mange “Beležnica smrti” koja je postala jedna od najkultnijih i poštovanijih serijala manga tipa. Priča se vrti oko beležnice koja ima specifične moći, da od srčanog udara umre svako čije se ime upiše u tu beležnicu. Za takvo jedno delo potrebno je samo da se ispoštuju neka osnovna pravila, a to su da onaj koji poseduje beležnicu zna kako izgleda taj čije ime upisuje, i da upiše realno mesto i vreme kada će se smrt desiti – to zapravo znači da kada se upisuje nečije ime, mora da se zamisli i njegov lik, ako se zamisli neko drugi, neće se ništa dogoditi, što se drugog uslova tiče, on se odnosi na to da ukoliko se neko nalazi u Tokiju u 16:00, a onaj koji poseduje beležnicu napiše da će se smrt dogoditi tog dana u 16:15 u Parizu, smrt neće nastupiti. Svaka beležnica smrti ima svog šinigamija, odnosno jednog od bogova smrti, koji stupa u kontakt sa čovekom kod kojeg je beležnica i otkriva mu tajne beležnice. Onaj koji poseduje beležnicu može da traži od boga smrti da mu dopusti da se odrekne beležnice i tako zaboravlja sve što je učinio i sve što se dogodilo.

Ova trinaesta knjiga, knjiga sa kratkim pričama je veoma interesantna i kolekcionarima bitna, svakako pre svega što su sve priče radili autori samog serijala i nema puno odstupanja od originalne priče.

Beležnica je živi predmet koji prati ljude i daje im moći kojima nisu dorasli…

POGLEDAJTE I OVO:

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x