Zašto je jedna brazilska riba dobila ime po Vulverinu?

0

Vrsta brazilske ribe sa tri skrivena šiljka koje koristi za odbranu dobija ime po najpoznatijem Marvelovim mutantu.

Zašto je jedna brazilska riba dobila ime po Vulverinu?

Brazilski pleko, ili som je riba koja ima tri mala šiljka sakrivena ispod škrga slična kandžama koja uvlači i izbacuje u samoodbrani, što je ovoj ribi donelo naziv inspirisan najpoznatijim članom X-Mena, Vulverinom.

Shoal Conservation je nedavno objavio naučni rad koji potvrđuje da ova riba deli ime sa Vulverinom. 

„Ime Vulverin dočarava agresiju, moćan fizički izgled i kandže ove ribice koje će verovatno oštetiti nesrećne napadače, a ovaj pleko duguje svoje harizmatično ime trima čvrsto zakrivljenim šiljcima, ili odontodama, skrivenim ispod škržnih poklopaca koji deluju kao odbrambeni mehanizam kada je uznemiravan“, istakli su na institutu za istraživanje mora u odeljku o Wolverine pleco ribi (Hopliancistrus wolverine).

Riba, pronađena u brazilskom basenu Rio Ksingu, prvobitno je dobila ime Hopliancistrus tricornis 1989. Istraživači su od tada analizirali njenu anatomiju i podelili je na pet odvojenih vrsta. Od ovih vrsta, Wolverine pleco možda ima najzvučnije ime, ali je ipak u pitanju riba biljojed i hrani se uglavnom algama. Ipak, njene kandže mogu prouzrokovati znatnu štetu drugim ribama koje je napadaju. Ove kandže lako mogu da probiju kožu i poseku prste čoveka, te je u pitanju jedinstvena vrsta soma koja koristi svoje male kandže na takav odbrambeni način. 

Pročitajte: HULK SMASH! – Zašto Hulk o sebi govori u trećem licu?

Vulverin nije jedini Marvelov lik koji je povezan sa divljim životinjama. U 2019. godini, nova vrsta Grbua, riba jarke boje, pronađena je u vodama kod obale Zanzibara. Istraživači su je nazvali Cirrhilabrus Wakanda, po domovini Crnog pantera, a neformalni naziv ribe je Vibranijumska vila, jer njene ljuske podsećaju na gotovo neuništivu rudu od koje je sačinjeno odelo Crnog Pantera.

Godine 2020. australijski naučnici su takođe bili inspirisani Marvelovim strip junacima kada su davali imena raznim novoklasifikovanim muvama. Jedna od muva je nazvana Deadpool muva (formalno poznata kao Humorolethalis sergius) zbog svog crvenog tela i crnih očiju koje su podsećale na Deadpool-a.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x