HULK SMASH! – Zašto Hulk o sebi govori u trećem licu?

0

Poznato je da je jedna od karakteristika Hulka to što o sebi govori u trećem licu.

Od nastanka strip junaka Hulka do danas, on se na mnogo načina izmenio. Prvo je bio siv, pa zelen. Bio je inteligentan čak i kad se pretvori u Hulka, a sada to nije slučaj. Bio je fizički manji, pa je postajao sve veći. Hulk je nekada govorio i koristio proširene rečenice, pa je prešao na nezrele polu-rečenice, da bi na kraju počeo o sebi da govori u trećem licu.

U prvom broju u kome je Neverovatni Hulk debitovao, on se koristio polu-rečenicama, ali to je bilo zato jer je bio izbezumljen zbog svoje nesreće i dezorijentisan. Kasnije, kada se navikao na svoje stanje, Hulk je nastavio da priča normalno. Nakon svojih transformacija, kada bi se vratio u oblik Brusa Banera, Banerov mozak bi bio u haosu jer su se razmišljanja Hulka i Banera drastično razlikovala. 

Sve u svemu, Hulk je na neki način bio siledžija, ali je govorio normalno. Važnu ulogu u Hulkovim ranim epizodama i nastajanju imao je lik Rika Džonsa. U pitanju mladić koji se našao u zoni testiranja gama bombe, koju je Brus Baner razijao na svom tajnom projektu. Baner nekako uspeva da spasi Rika Džonsa, ali ne i sebe. Gama bomba zatim uzrokuje da se Brus Baner pretvori u Hulka.

Pročitajte: Sličnosti između Supermena i Derdevila

Rik Džons biva jedini koji zna novonastalu tajnu Brusa Banera i Hulka, a zbog toga što mu je Baner spasao život ne može da ga napusti i postaje mu prijatelj. Džons mu pomaže pri transformacijama iz Banera u Hulka i obratno. Kada je nakon jedne avanure lik Rika Džonsa pomislio da je Hulk mrtav, njegov stripovski život kreće drugim putem, te u jednom momentu postaje čak i član Osvetnika.

Hulk je tada morao sam da se transformiše, a bez nekog ko ih poznaje obojicu i zna za njihovu tajnu, bez zajedničke niti koja ih povezuje, sukob Banera i Hulka je postajao centralni fokus u Hulkovim stripovima. Hulk tada sve više sebe počinje da naziva ”Hulk” umesto ”ja”. 

Hulk od tada ovaj stil govora koristi sve češće u svojim stripovima, valjda se Stenu Liju toliko sviđala ideja da je načini Hulkovim standardnim načinom razgovora, te je do danas to postala jedna od osnovnih karakteristika lika. 

U daljem razvoju lika, Baner i Hulk su se sve više mrzeli i postajali sve različitiji, stoga je ovakav način govora savršeno stajao nerazumnom i tupavom Hulku u kontrast inteligentnom geniju kakav je Baner.

Za potrebe teksta korišten materijal sa portala CBR.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x