Daredevil: End of Days – Kako je Derdevilova smrt otvorila misteriju

0

Hipotetičke priče o poslednjim danima i finalnim borbama superheroja je popularizovao Frenk Miler svojim kultnim Povratkom Mračnog Viteza.

Daredevil: End of Days - Kako je Derdevilova smrt otvorila misteriju

Prikaz stripa Daredevil: End of Days grupe autora

Strip Daredevil: End of Days, osmodelni serijal iz 2006. godine donosi upravo priču o poslednjim danima Derdevila. Serijal je radila grupa autora, uglavnom velikih zvezda strip industrije, autora koji su već radili na Derdevilu poput Brajana Majkla Bendisa, Dejvida V. Meka, Klausa Jansona, Aleksa Maleva, Džoa Karamagne i Bila Sjenjkeviča (Oseća se kao da je Frenk Miler jedini koji nedostaje…).

Stripovi sa ovakvim temama retko kada su zabavni i uvek su po strogo propisanom pravilu mračni. Daredevil: End of Days je misterija ispričana neposredno nakon Derdevilove nasilne smrti na ulicama Paklene kuhinje. Bullseye je konačno nadigrao svog najvećeg neprijatelja i okončao život Derdevila u uličnoj borbi pred mnogo ljudi. Derdevil izgovara jednu reč pre nego što izdahne poslednji put, a ta reč je „Mapone“.

Jedan od najpoznatijih sporednih likova u Derdevil stripovima, reporter Ben Ulrih pokušaće da otkrije misteriju Derdevilove poslednje reči i otkrije kako je heroj proveo poslednje dane. On ima zadatak da napiše poslednji članak o Derdevilu. Stoga posećuje sve njegove bivše ljubavi (a bilo ih je mnogo…), njegove saveznike i najljuće neprijatelje. Derdevil nije bio aktivan poslednjih godina, a Ben Ulrih pokušava da otkrije gde je bio poslednjih godina i šta reč „Mapone“ znači za njegovu smrt.

Tu je čitava plejada likova iz Paklene kuhinje koji su okruživali Derdevila u njegovim stripovima. Bendis i Mek kao scenaristi vešto i kreativno kroje budućnost ovih likova i to kako se njihovi životi odvijaju bez prisustva Derdevila, sa kojim mnogi od njih često imaju destruktivne odnose. 

Pročitajte: Sličnosti između Supermena i Derdevila

Čitav strip je jedna velika misterija. Umesto velike, spektakularne superherojske akcije, dobijamo mnogo razgovora sa likovima, uz pogled na to kako se Paklena kuhinja promenila otkada nema Derdevila. Iako je strip brendiran kao Derdevilov naslov, glavni lik Ben Ulrih je sasvim ubedljiva i zanimljiva autorska zamena. Iako u superherojskim stripovima, heroji nikada ne umiru za stalno, ovde Bendis i Mek stvaraju neku čudnu i depresivnu atmosferu činjenicom da se život može završiti tako iznenada i na tako gorak način, a to ispoljavaju upravo kroz egzistencijalnu krizu Bena Ulriha dok se svet kakav je on poznavao uveliko promenio. 

Bendis i Mek u mnogome evociraju Milerov Povratak Mračnog Viteza, pa čak i implementiraju neke stvari u Daredevil: End of days i u tome su jako temeljni. Oni takođe uspešno vode ovu priču u jednom smeru. praveći jednu varku sa druge strane. Ovo nije priča o smrti Derdevila, već o njegovog zaostavštini i nasleđu. Tu se vidi uticaj Milera u priči o iskupljenju i vaskrsenju jednog superheroja. 

Sa umetničke strane ovaj strip je fenomenalan. Uglavnom je delo oštroumnog Klausa Jansona, uz asistencije Maleva, Meka i Sjenkjeviča koji doprinose noir atmosferi. Jansonov crtež je u najboljem izdanju i obiluje nostalgijom. Švrljavi, mutni stil ovog umetnika posebno je prikladan za ovakvu priču. 

U stripu Daredevil: End of Days, Bendis i Mek uzimaju duh DC-ijevih velikih naslova iz 80-ih poput Murovih Nadzirača i već pomenutog Milerovog Povratka Mračnog Viteza, kanališući tu teskobnu, mračnu atmosferu u Derdevilov svet. Ovaj strip možda neće biti upamćen kao Nadzirači i Povratak Mračnog Viteza, ali zaslužuje da se svrsta u top 5 najboljih priča o Derdevilu ikada napisanih, kao i da bude primer toga koliko zapravo dobre mračne i grube priče o superherojima mogu biti…

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x