„Čovek koji je pripovedao priče“ – „Hoax“ u Kastelijevoj izvedbi

0

Novi broj, sada već dobrano poodmakle, Zlatne serije Veselog četvrtka zauzima četvrta epizoda serijala Priče iz baze Drugde. Spin of Marti Misterije ovaj put donosi čudne doživljaje jednog od najpoznatijih američkih pisaca – Marka Tvena.

Mark Tven, odnosno Semjuel Klemens kako mu je glasilo kršteno ime, rođen je 30. novembra 1835. godine u Misuriju. Pored ostalih dela, tvorac je čuvenog romana „Avanture Toma Sojera“, a sada već davne 2001. godine je postao junak Bonelijevog stripovskog univerzuma. pripovedao

Alfredo Kasteli je oko poznatog pisca ispleo ridikuloznu priču o invaziji žabolikih vanzemaljaca na Zemlju. U iščašenoj istoriji Bonelijevog sveta, Mark Tven postaje saradnik Drugde i igra ključnu ulogu u događajima od planetarne važnosti. Ali u najvećem delu stripa on radi ono što najbolje ume – pripoveda.

Pročitajte: “Vekovnici – Prah i pepeo”: Elegantno odelo domaćeg serijala!

Kastelijeva ideja je čudna, ali njegov način pripovedanja je čini izvodljivom, a krajnji proizvod usled obilne upotrebe humora je vrlo zabavan. Međutim, stiče se utisak da je scenarista želeo da unese previše detalja o pravom Marku Tvenu i na taj način guši tok radnje pa priča u nekim momentima deluje zamarajuće. Takođe, jako puno (previše) je uskršnjih jaja (easter eggs) i klimanja ka popularnoj kulturi devetnaestog veka što ne može da bude zanimljivo velikom broju čitalaca. Mora se još primetiti vrlo klimava unutrašnja logika ali u celini, ovaj strip može da pruži jako ugodno opuštajuće popodne.

Crtež Dantea Spade u potpunosti odgovara tonu priče. Dovoljno je karikaturalan da isprati Kastelijevu sumanutu postavku, ali zadržava i dozu realističnosti. Naročito dobar posao je napravio kod dizajniranja vanzemaljaca i njihove tehnologije.

Naslovne strane koje je svojim čitaocima Veseli četvrtak omogućio su radili Alesandrini (A) i naš Zoran Janjetov (B) koji je portretisao Marka Tvena u lavkraftovskom maniru i kolekcionarima domaćih naslovnica omogućio još jedan biser na policama.

Sledeći strip pod žutom trakom će biti nešto što su svi ljubitelji Bonelija decenijama priželjkivali. Zagor i Teks će se susresti u avanturi koju VČ prevodi kao „Zastava!“.

Autor: Nikola Tasković pripovedao

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x