Šta sve Betmen nosi u svom čuvenom žutom pojasu?

0

Betmenov čuveni žuti pojas jedan je od najpoznatijih delova opreme nekog superheroja u stripovima. Ali, šta on tačno drži u njemu?

Šta sve Betmen nosi u svom čuvenom žutom pojasu?

Betmenov žuti pojas kao deo Betmenove opreme se pojavljuje na njemu u skoro svim verzijama lika. Osim što je praktično jedina stvar u boji koju nosi na sebi, ovaj pojas je sastavni deo Betmenovog odela još od prvog pojavljivanja lika u Detective Comics #27 1939. godine. U svom pojasu Betmen je tokom istorije nosio nebrojeni broj naprava, gedžeta i dodataka koji su mu pomogli u borbi protiv kriminala u Gotamu. On redovno ažurira sadržaj svoj pojasa, ali neke stvari su tu od samog početka.

U prvom broju u kom se pojavio, Detective Comics #27, Betmen nije izvukao ništa iz svog pojasa. Pojas je počeo da otkriva svoje tajne već u sledećem broju kada je Betmen, dok je bežao od policije, izvukao iz njega žilavo, dugačko uže i uz pomoć njega pobegao s jednog krova na drugi. Ovo uže je bila preteča Betmenovog čuvenog pištolja sa užetom i kukom na vrhu, uređaja koje i danas koristi u borbi ili dok se kreće po krovovima Gotama.

Mnogi improvizovani vodiči vezani za ovaj pojas su se mogli naći na stranicama DC-ijevih stripova. Na donjoj slici jedan od njih prikazije dvosmerni radio za komunikaciju sa Alfredom, Bet-pećinom, Betmobilom, deo u kome se nalaze skriveni bataranzi, dimne bombe, suzavac, aparat za disanje pod vodom, kamera, čitač otisaka prsta, ključevi za obijanje brave, snimač govora, lampa i druge korisne stvarčice.

Pročitajte: 5 činjenica o Flešovim moćima koje niste znali

Tu je poseban prostor za uže, što implicira da je ovaj vodič nastao pre nego što je Betmen počeo da koristi pištolj sa užetom koje ima kuku na vrhu. Modernije varijacije Batmanovog pojasa uključuju zvučne i blic granate, tejzer, mali eksploziv, nož, lisice, pa čak bokser za šaku.

Možda najćuvenija stvar koja se krije u Betmnovom pojasu je mali kamen kriptonita (iako je često viđen i u Betmenovom prstenu). Ovaj kamen je u mnogim verzijama lično Supermen kao prevenciju i oružje za krajnju nuždu za slučaj da kontrolu nad njim preuzme neki negativac, ili Supermen prosto postane toliki zao da ga je nemoguće drugačije zaustaviti. 

Betmenov pojas sadrži preko 25 predmeta – ali broj i sadržaj se često menjaju u zavisnosti od toga za kakvu misiju ili za kakvu se tačno borbu se Betmen priprema. Betmenovi fanovi često govore da Mračni vitez može pobediti svakog neprijatelja ili superheroja i prevazići svaku situaciju, samo ako ima dovoljno vremena za pripremu. Od jednostavnog kanapa do oružja zasnovanog na kriptonitu, može se sa sigurnošću reći da se u Betmenovom pojasu nalaze najkorisnije moguće stvarčice koje mu često donose prevagu u mnogim teškim borbama ili situacijama.

Korišten materijal sa portala Screenrant

POGLEDAJTE I OVO: 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x