Sve filmske adaptacije Murovih stripova i šta on misli o njima

0

Poznato je da je Alan Mur mišljenja da se njegovi stripovi ne mogu adaptirati u filmove na pravi način.

Proslavljeni pisac stripova i jedinstvena ličnost, Alan Mur, kreator je nekih od najkultnijih stripova svih vremena poput Nadzirača, Betmen: Ubistveni vic, V kao Vendeta, te je sve to neizbežno dovelo do mnogih ambicioznih filmskih adaptacija tih naslova. adaptacije

Mur često negoduje kada ga pitaju o filmovima koji su inspirisani njegovim stripovima i često navodi kako se povodom toga oseća nelagodno, te da ima sve manje poštovanja prema filmskoj industriji i tome kako se ona izražava.

Iz Pakla (2001)

Smatrana jednom od Murovih najvećih priča, “Iz pakla” je grafički roman koji je Mur zajedno sa crtačem Edijem Kembelom stvarano skoro 9 godina, da bi u celini bio objavljen 1991. godine. Dve godine kasnije, ovaj grafički roman je adaptiran u film sa Džonijem Depom i Heder Grejem u glavnim ulogama i postao prvi film koji je nastao prema nekom Murovom radu. Film nije bio baš najbolje prihvaćen i to je dovelo do toga da Mur ne voli filmske adaptacije svojih dela i da se od njih distancira.

U telefonskom intervjuu za Empire Magazine, Mur je objasnio šta misli o tom filmu.

,,Već nakon 10 minuta shvatio sam da je loša ideja što sam uopšte pokušao da ga pogledam. Mislio sam da je trejler dovoljan, ali sam pomislio da bi barem bilo fer da budem pošten i pogledam ga. Pomislio sam da je u pitanju obična travestija i ugasio film. Ja sam poslednja osoba koja bi trebalo da bude poštena u vezi takvog filma. Nije bilo poente da mučim sebe i budem nepravedno subjektivan prema filmu, koji očigledno neće biti nimalo poput knjige”, objasnio je Mur.

Liga izuzetnih džentlmena (2003)

Murov strip serijal “Liga izuzetnih džentlmena” koji su on i umetnik Kevin O’Nil počeli objavljivati 1999. godine, dobio je svoju filmsku adaptaciju 2003. godine. Labavo zasnovan na prvom broju serijala, koji se fokusira na književne likove iz doba viktorijanske ere, ubačene u tim nalik na Ligu pravde, film je bio totalni promašaj. Mur je uglavnom bio nezadovoljan promenama koje su pretrpeli pojedini likovi u odnosu na originalne likove iz stripa. Kap koja je prelila čašu bila je tužba u koju je Mur uvučen zajedno sa 20th Century Fox povodom plagijatorskih tvrdnji o scenariju filma (u koji Mur nije čak ni bio uključen). Mur je bio prinuđen da da izjavu u trajanju od 10 sati i nije bio srećan zbog toga. 

„Činilo se da veruju da me je šef Foxa pozvao i ubedio da ukradem ovaj scenario, pretvarajući ga u strip koji bi zatim mogli da adaptiraju u film, za kamufliranje sitne krađe”, naveo je Mur 2008. godine u intervjuu za CBR. Posle ovoga Mur nije želeo da se njegovo ime ikada veže za neku filmsku adaptaciju njegovog dela.

Konstantin (2005)

Zasnovan na liku kog je Mur predstavio u stripovima u Stvorenju iz močvare (Swamp thing #37), Džon Konstantin se našao na velikom platnu 2005. godine, a glumio ga je Kijanu Rivs. Ova verzija Konstantina bila je vrlo labava interpretacija jer lik nije bio Britanac, niti plav kao u stripovima. Još tokom produkcije filma, Mur je rešio da opere ruke od Holivuda i insistirao da se sav novac od filmskih adaptacija preusmeri na crtače njegovih stripova. 

Pročitajte: Ko je prvi superheroj kog je Sten Li stvorio za Marvel Comics?

U intervjuu za BBC radio iz 2004. godine, činilo se da je Mur principijelno ravnodušan prema ovom filmu. 

Primio sam telefonski poziv od Karen Berger, ona je urednica u DC Comics-u, i rekla je: ,,Da, poslaćemo vam ogromnu količinu novca pre kraja godine jer snimaju ovaj film prema vašem liku, Konstantinu, sa Kijanu Rivsom. “Rekao sam: ,,Dobro, u redu. Skini moje ime s toga i raspodeli moj novac među ostalim umetnicima. Osećao sam, pa, to je bilo dosta teško za mene, ali sam to uradio i osećam se prilično dobro u vezi sebe”, rekao je Mur.

V kao Vendeta (2005)

Od svih Murovih radova, filmska adaptacija na koju je imao najjaču reakciju u smislu udaljavanja od izvornog materijala bio je film V kao Vendeta iz 2005. godine. Originalni grafički roman, koji je nastao zajedno sa umetnicima Dejvidom Lojdom i Tonijem Verom, prvobitno je bio serijal od deset brojeva objavljivan od 1982. do 1989. Grafički roman govorio je o distopijskom Ujedinjenom Kraljevstvu u kojem anarhistički revolucionar V radi na rušenju fašističke države.

„Pročitao sam scenario, tako da tačno znam šta rade s tim filmom, i neću ga pogledati”, odgovorio je Mur na pitanje da li bi film V za Vendettu mogao biti jedna dobra adaptacija njegovog dela.

Uprkos tome što je film bio sveukupni komercijalni i kritički uspeh, Mur je kritikovao nedostatak termina „anarhija“ ili „fašizam“ u filmu i smatrao je da se previše razlikovao od svojih britanskih korena: „Pretvoreno je u parabolu iz doba Buša od ljudi koji su previše plašljivi da bi ga predstavili kao političku satiru u svojoj zemlji.“ Mur se takođe sporio sa svojim bivšim poslodavcem, DC Comics zbog autorskih prava na njegova dela. „Kevin O’ Nil i ja smo postali vlasnici Lige Izuzetnih Džentlmena, a to sam uspeo da im oduzmem sa takvim uspehom kada su me uvredili sa V kao Vendeta filmom.”

Nadzirači (2009)

Filmska adaptacija Murovog najvećeg dela, Nadzirača, bila je u igri decenijama. Priča Nadzirača bavi se svetom koji je na ivici nuklearne katastrofe i teškim pogledom na stvarnost superheroja koji se bore protiv kriminala. Mur je u vreme izlaska filmske verzije Nadzirača u režiji Zeka Snajdera govorio da nije, niti će ikada gledati film, ali će još mesecima pljuvati svoj otrov po njemu. 

U to vreme je govorio i o tome zašto nije naklonjen holivudskim adaptacijama.

,,Kao da smo tek izlegle ptice koje gledaju gore otvorenih usta i čekaju da nas Holivud nahrani sažvakanim crvima. Film Nadzirači zvuči upravo kao sažvakani crvi. Meni je na, primer, muka od sažvakanih crva. Zar ne možemo da dobijemo nešto drugo?”, naveo je Mur.

Betmen: Ubistveni vic (2016)

Uz Supermena i Stvorenja iz močvare, Mur je za DC stvorio i kultni naslov Betmen: Ubistveni vic zajedno sa Brajanom Bolandom. Ubistveni vic donosi zloglasnu priču o Džokeru i njegov sadistički napad na Barbaru Gordon, zvanu Batgirl, u kome je ostala paralizovana. Animirana filmska adaptacija je privremeno vratila Marka Hamila iz penzije (Hamil je ranije odustao od davanja glasa Džokeru u animiranom DC sadržaju), film je naišao na pomešane reakcije, uglavnom zbog dodavanja seksualnog odnosa između Betmena i Batgirl i prologa koji u stripu ne postoje.

Sam Mur je u pitanjima i odgovorima na sajtu Goodreads rekao da ga ne zanima čak ni originalno delo, a kamoli filmska adaptacija. „Tražio sam da se moje ime ukloni iz filma i da se sav novac koji su od njega zaradili pošalje umetniku, što je moja standardna procedura sa svim ovim …materijalom. Zapravo, Ubistveni vic, nikada mi se nije dopao kao delo – iako se naravno sećam umetnosti Brajana Bolanda kao apsolutno lepe – jednostavno zato što sam mislio da je previše nasilan i seksualizovan za jednog pojednostavljenog lika iz stripa kao što je Betmen i žalim zbog svoje greške.”

Korišten materijal sa portala CBR

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x