“Crvena Sonja”: Junakinja bez premca, koja i Konana ostavlja za sobom…

0

Kada se prvi put pojavila 1934. godine u pričama Roberta Ervina Hauarda, predstavljena je kao ratnica, vešta sa mačem u Mohačkoj bici, tokom turske opsade Beča.

junakinja stripblog

Prikaz stripa “Crvena Sonja” grupe autora u izdanju Darkwooda

Stvorena je kao Red Sonya, a u spomenutoj bici je pritekla u pomoć vitezu Gotfridu fon Klambahu. Četrdesetak godina kasnije Marvelov scenarista Roj Tomas je oživeo ovaj stenoviti, ženski lik kao Red Sonju i tako uveo u Konanov univerzum tektonske poremećaje, ne samo njegovih junačkih sposobnosti, već i psihičkih dosega. 

Pročitajte: Crvena Sonja: Ratnica bez konkurencije!

Ova đavolica sa mačem svoj samostalni put stripskog heroja zapičinje identično kao u Hauardovim pričama, samo što je ulogu napadnutog grada preuzeo Makalet, od čuvenog Beča. 

Njene avanture sa početka su veoma jasno oblikovale Crvenu Sonju kao lika i utkale njen dalji razvojni put u pričama koje slede. Crvena Sonja je najamnica, plaćenica koja ne preza ni od čega kako bi ostvarila svoje dobro plaćene zadatke. Izvlači se i najužih tesnaca, ohola je prema svojim protivnicima i redovno ih ponižava prilikom izazivanja na dvoboj. 

junakinja stripblog

Roj Tomas je zamislio ovu ratnicu crvene, vatrene kose, sa prodornim očima i izraženim crtama lica kao sa filmskog platna pedesetih i šesdesetih godina dvadesetog veka. Njeno telo je izvajano, više zgodno, atletksi građeno nego mišićavo, što je svakako pozitivnije, jer je lakše zamisliti nju kako se vere po stenama, skače preko ponora i veša se o lance, nego prebildovanog Konana koji u realnosti sa takvim mišićima ne bi mogao hitro pomeriti ni ruku ni nogu, a kamoli da jaše i skače sa konja kada je to potrebno. 

Iako u prvim epizodama o Crvenoj Sonji u njenom zasebnom serijalu ne znamo mnogo o poreklu same junaknje, važno je reći i to kako je ona zapravo postala neumoljiva ratnica. Sonja je imala porodičan život, jedan bezbrižan period pun ljubavi u kući njenih roditelja, smeštenoj u stepama Zapadnog Hirkaniana. Skupina plaćenih razbojinka joj je pobila familiju i zapalila rodnu kuću kada je imala 21 godina, a ona je, želeći da odbrani sebe i svoje ukućane, pokušavala da podigne bratov mač, ali bezuspešno. Taj njen otpor izazvao je bes vođe bandita koji je zbog toga Crvenu Sonju brutalno silovao. Sonja je u bolu i besu pozvala crvenu boginju Skatač koja joj odgovara na poziv i daje joj nadljudske borilačke veštine, ali uz napomenu, da ne sme spavati sa muškarcem koji je ne pobedi u poštenoj borbi.

junakinja stripblog

Knjigu o prvim podvizima Crvene Sonje objavio je Darkwood još 2012. godine u zbirnoj knjizi “Crvena Sonja”. Knjiga je urađena na kvalitetnom papiru, u boji u američkom formatu. Priče koje su sabrane u ovoj zbirci su “Crvena Sonja”, “Hram grozote!”, “Lovčeva krv”, “Balek živi!”, “Gorgonine oči!”, “Hod medveđeg boga!”, “Čuvaj se svetih sinova Setovih!” i “Vojevanje varvara!”. Knjigu je preveo Ivan Jovanović na veoma jasna o odmeren način skladan srpskom jeziku, sa dosta arhaičnih formi i izraza kako bi se dočarao duh priča iz starog vremena. 

Što se tiče konkretne knjige, ona ne daje punu priču, tačnije nisu sve započete priče i završene u njoj, postoji mimoilaženje zbog autorskih prava, te je tako potrebno uz ovu knjigu posedovati i pročitati i “Konan: Skelsova knjiga”, kratko izdanje u kojem se nalaze svi nastavci potrebni za povezivanje priče u celosti. Kako je to redakcija izdavačke kuće sama u uvodniku “O crvenokosim đavolicama i crnogrivim varvarima” napisala: “Naime, poslednja dva poglavlja, “Čuvaj se svetih sinova Setovih” i “Vojevanje varvara”, uopšte nisu planirana da se čitaju samostalno i knjiga se završava s jednim “nastaviće se”, takozvanim klifhengerom u kome se jedno čudovište sprema da napadne Sonju, Konana i Belit. Razlog za to jeste što su ta dva poglavlja originalno bila objavljena kao krosover sa serijalom Konan Varvarin, kao priča koja se proteže kroz dva serijala, jer za glavne likove ima i crvenokosu Hirkanijanki i crnogrivog Simerijanca. Ali dok je sedamdesetih godina prošlog veka izdavačka prava za oba lika imao Marvel, to više nije slučaj, pa su sonja i Konan podeljeni između dve izdavačke kuće, te je nemoguće reprintovati priču u jednoj knjizi.

Crvena Sonja je opasna ratnica, najamnica, plaćenica, koja ponosno nosi svoj ratnički biki sastavljen od toka. 

POGLEDAJTE I OVO: 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x