“Kraken”: Biće koje vreba iz mulja kanalizacije i kriminala!

0

Mutirano čudovište vreba iz najdubljih kanala i slivnika kanalizacije grada Metropola.

kraken stripblog

Prikaz stripa “Kraken” Antonia Segura i Đordija Berneta u izdanju Strip-agenta

Hrabri odred “krakenista”, kanalizacijske policije svakodnevno patrolira mrežom ispresecanih kanala punih smeća, narkomana, bandi kriminalaca i beskućnika. 

Krakeniste vodi neustrašivi poručnik Dante, čovek zagazio u petu deceniju života sa mnogo iskustva odlučno korača, svakoga dana, kanalima, vodeći svoje momke u neizvesne i napete avanture iz kojih se uglavnom bar jedan ne vrati. Kao što smo već naglasili, krakenisti su odred redovne policije grada Metropola, usmereni pre svega na intervenisanje protiv krijumčara oružja, droge, belog roblja i ostalih kriminalnih radnji. 

Pročitajte: “Remboov šešir”: Nesklad i neizvesnost koju pesnik u svojoj larpurlartističkoj poeziji želi da predstavi…

Kanalizacija velikog grada predstavlja praktično splet ulica i kanala pod zemljom, gotovo identična mreža ulica gradskog jezgra. Pored beskućnika koji u njoj pronalaze svoje utočište, dom i hranu, u kanalizaciji se dešavaju mnoge druge stvari, najčešće ilegalne. 

kraken stripblog

Pored svih ovih podzemnih pojava, u kanalizaciji vreba i “Kraken” mutirano stvorenje koje dolazi iz mračnih dubina fekalija i smeća, rasteže svoje pipke, guta i usisava neželjene posetioce njegovog doma i od njih ne ostavlja ni traga, praktično ni uspomenu.

Dante se sa svojim odredom svakodnevno suočava, na dva fronta, sa kriminalcima i ubicama i “Krakenom”, a u toj borbi dolazi do izražaja sav njegov talenat snalaženja i preživljavanja.

Priča o Krakenu počinje osamdesetih godina dvadesetog veka, kada je scenarista ove priče od 19 kratkih epizoda Antonio Segura započeo svoj projekat, mesečni magazin “Metropol” sa crtačem priča o Krakenu Đordijem Bernetom, zatim i Hose Ortizom, Sanchezom i Manfredom Somerom. Ideja je nastala nakon doba cenzurisanih stripova sterilnih po svojoj prirodi, koji su počeli da zamaraju, a u spomenutom časopisu su autori imali punu umetničku slobodu da svoje ideje, horor pre svega, ali i akcione i naučno-fantastične tematike, realizuju bez smetnji. Konkretno, “Kraken” je serija priča u kojoj se smenjuju akcione, krimi priče sa horor elementima koje nam donosi sam protagonista iz naslova priče, ali i Bernetovi, dobro poznati dekori i figure, sa jasnim brazdama pera i mnogo tuša na tablama koji daju pravu atmosferu kanalizacione tame. 

kraken stripblog

“Kraken” obiluje, kako bi to citat iz filma “Kad porastem biću Kengur” rekao – scenama: “eksplicitnog nasilja i još eksplicitnijeg seksa!” Zapravo, da budemo precizni, scena seksa i nema toliko mnogo, koliko ima sa ukusom i pravom merom ubačene erotike koja razbija malo sumornu atmosferu punu teških životnih sudbina, nesrećnih i iskasapljenijh ljudi, novorođenčadi i svega što se može naći u izlivima nepreglednih fekalnih kanala u svom dugom toku do velikog slivnika koji nikoga nije poštedeo.

Autor Đordi Bernet (1944) španski autor, nadaleko poznat po krimi serijalu “Torpedo” koji je radio sa Aleksom Totom i Enrikeom Sančezom Abulijem, zatim po serijalu “Cica Dum Dum”, zatim “Light & Bold” i mnogim drugima. 

kraken stripblog

Kako je sam Berenet govorio o “Krakenu”: “U Krakenu je čudovište bilo samo izgovor da se ispričaju priče koje se odvijaju u trulom podzemlju, no koje na neki način postoje u svakodnevnom životu, u novinama i na TV-u površinskog sveta, priče o crnoj savremenosti, o kojoj smo Antonio i ja oduvek – jednom kada nam profesionalne okolnosti budu naklone – nameravali da nastavimo da pričamo. Zahvaljujem se Seguri što mi je pružio priliku da radim sve ovo; prljavi ambijente, nezavisne i ekspresivne sene, tunele, kanale, zločince pacovskog lica, svakodnevne kurvine sinove, lepe devojke, protagonista antiheroja koji kao da je sve to već prošao.”

Scearista, takođe Španac, Antonio Segura (1947-2012) poznat je po stripu “Eva Medusa” za koji je dobio i Haxtur nagradu za najbolji strip i scenario 1993. godine. Radio je i na stripovima “Hombre”, “Bogey” i “Sarvan”.

Strip “Kraken” u integralnom, albumskom izdanju izdala je izdavačka kuća Strip-agent sa tvrdim koricama i na A4 formatu.

Kraken vreba sve, nije mu bitan pol niti godine. Kraken je biće koje predstavlja otrežnjujuću smrt za preterano radoznale i zle, jer zaista, šta uopšte tražite u kanalizaciji?

POGLEDAJTE I OVO: 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x