“Remboov šešir”: Nesklad i neizvesnost koju pesnik u svojoj larpurlartističkoj poeziji želi da predstavi…

0

S mršave se čupe parče mesa žuti:
Kao da su oni usred bitke prave
S kartonskim oklopom vitezovi kruti.

– Artur Rembo “Bal obešenih”

Remboov sesir stripblog

Prikaz stripa “Remboov šešir” scenariste i crtača Kristiana Strabonija i pisca dijaloga Lorensa Maurela u izdanju Devete dimenzije

Ovi stihovi opisuju na svojevrsan i istančan Remboov život trgovca i razočaranog pesnika u umetnost koju je stvarao. Njegova lutanja Afrikom u potrazi za kupcima oružja za sukobe tamošnjih plemenskih vođa kosio se sa postojanjem dostojanstvenog vida života čoveka. 

Pročitajte: “Insexts”: Horor priča iz naše okoline!

Remboove trgovačke avanture, kroz priču zagovornika komune i francuskog begunca iz zatvora  u Kkaledoniji Žana Roša Folelija ispričali su u svojoj grafičkoj noveli scenarista i crtač Kristian Straboni i pisac dijaloga Lorens Maurel –  “Remboov šešir” – originalno objavljen 2010. godine, dok ga je 2018. godine Deveta dimenzija objavila u četvrtoj knjizi edicije “Dedi” sa odmerenim i jasnim prevodom Jovice Bulovića. 

Remboov sesir stripblog

Priča počinje u julu 1886. godina na rogu Afrike, u Abisinije, gde Foleli sreće Remboa koji u tom trenutku priprema karavan koji će prenetei preko zaraćene teritorije 2000 pušaka kralju Šoa Meneliku. Njih dvojica u pratnji karavana kreću na iscrpno putovanje beskrajnim prostranstvima afričkih pustara. U dijalozima upoznajemo oba aktera priče – Remboa su autori predstavili kao pripadnika realpolitičkog mišljenja, zagledanog u vlastitu korist od posla, koja je doista mala, a kupci ga često prevare, daju mu manju cenu, i poslovi se završavaju po principu “uzmi ili ostavi”. Bivši pesnik je veoma negativno raspoložen prema svojim prethodnim radovima kada je reč o poeziji i kada se Foleli ohrabri da pokrene temu vezanu za Verlena, Igoa, poeziju i umetničke vrednosti tog vida književnosti, Rembo bi postao veoma otresit, ljutiti i činilo se da mu je neprijatno govoriti na tu temu, pre svega što o poeziji govori kao o nepotrebnoj i beskorisnoj.

Sa druge strane Foleli je neko ko traži mir, svoje utočište u beskrajnim daljinama Afrike, daleko od francuskih vlasti kojima beži. On je nesnađena ličnost u ovom svetu, sa svojim nesređenim mislima koju more mnoga pitanja, a koji u svom svom ludilu, metaforički predstavljenom likom šakala započinje novu lozu svetih i premudrih Solomona potomaka sa izabranicom svoje sudbine. 

Remboov sesir stripblog

Da bi se stvari stavile u kontekst važno je reći nešto i o pesniku Arturu Rembou. Rembo je rođen 1854. godine u Šarlvilu, Francuska. Bio je vrsan pesnik u svojim mladim godinama, veoma problematičnog ponašanja za društvo i doba u kojem živeo. Njegove pesme su objavljene u dve zbirke Iluminacije (1872-74) i Sezona u paklu (1873). Sa devetnaest godina je prestao da piše zato što je, po njegovim rečima rekao sve što je imao da kaže i započeo svoj pustolovni život. Preminuno je u svojoj 37. godini zbog pogoršanja opšteg zdravlja, prouzrokovanog verovatno veoma lošim načinom života.

Strabnijev crtež je dosta sirov, podseća svojim linijama na crtež velikoga Huga prata, ali sa svojim nedorečenim pečatom i crtama koje se ne završavaju…

Album je izdat u tvrdom koričenju na 80 stranica, u A4 formatu u crno-beloj tehnici, sa nekoliko pesama Artura Remboa na poslednjim stranama.

novi baner

A da, šta zapravo predstavlja Remboov šešir, pa predstavlja netrag i nevolju potrage, nesklad i neizvesnost koju pesnik u svojoj larpurlartističkoj poeziji želi da predstavi – jer umetnost je isključivo radi umetnosti, a lepota radi lepote.

POGLEDAJTE I OVO:  

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x