Najveće heroine evropskog stripa: Kalamiti Džejn

0

Dugo je bila zanemarivana, ali naša dužnost je da je smestimo u red najvećih stripskih heroina rame uz rame sa Meri Džejn Votson, Wonder Woman, Lorelinom, Natašom, Rubinom i drugim junakinjama.

kalamiti dzejn stripblog

Iako je ona žena bez manira sa Divljeg zapada, zbog velike popularnosti koju je stekla u jednom stripu evropskih autora, pre svega mislimo na scenaristu Renea Gosinija i crtača Morisa i čuvenu 1965. godinu kada se pojavila u njihovom stripu, mi ćemo je svrstati u red najvećih heroina evropskog stripa.

Pročitajte: Najveće heroine evropskog stripa: Cat Claw

Reč je o Kalamiti Džejn, junakinji Divljeg zapada koja je svoju najzapaženiju premijeru u stripu (iako je doživela i druga stripska ostvarenja, uz ostvarenja u animiranim serijama) imala u serijalu o Taličnom Tomu.

kalamiti dzejn stripblog

Marta Kanari Džejn ili Kalamiti Džejn je žena sa manirima “lude skvo” kako su je nazvali pripadnici domoradačkih plemena Severne Amarike prilikom jednog susreta sa njom. Ona drži travku u ustima, nosi jaknu sa resama, puca iz pištolja brže od bilo koga, pljuje duvan i ne preza od lupeža. Svoj životni stav je izrazila jednom prosto proširenom rečenicom prilikom upoznavanja sa Taličnim Tomom: “Nikada nisam verovala nikome kada bi se tako okupao… To nije prirodno!”

Kalamiti je jasna, otvorena, nikada dvosmislena i njene reči seku kao najoštrija britva u spretnim rukama i buše poput metka njenog revolvera. 

kalamiti dzejn stripblog

Zapaženu ulogu Kalamiti Džejn je imala i u crtanoj seriji, američko-francuske produkcije iz 1997-1998. godine, od trinaest epizoda, koja je čak bila sinhronizovana i na našem jezik. U ovom ostvarenju Kalamiti je prikazana kao otmena žena sa nagonom za isterivanje pravde, nikako kao blaga odmetnica, nezgodnog lica i bez manira, kakvom su je istorija, ali i Rene Gosini predstavili u svojim verzijama.

Pojavila se i u jednoj grafičkoj noveli “Calamity Jane – The Calamitous Life of Martha Jane Cannary, 1852-1903″ izdavača IDW Publishing 2017, a koju su uradili Christian Perrissin i Matthieu Blanchin na osnovu njenih pisama i spisa o životu junakinje.

Važno je napomenuti da je Marta Džejn Kanari rođena u Princetonu u Misuriju 1852. godine, a preminula u 1903. godine u Terry-u, Juža Dakota. Bila je legenda Divljeg zapada, žena odmetnik i strah i trepet revolveraša. Ona je postala poznata po svojoj ulozi i učešću u vojim kampanjama protiv Indijanaca, odosno u intervencijama za gušenje ustanaka domorodačkih plemena, kako je i dobila nadimak “Kalamiti Džejn, junaknjia ravnice”, a bila je i poznanica čuvenog Divljeg Bila Hikoka. 

Kalamiti je postala legenda zapada svojim delima, i ne bi bilo dobro da se ona zaborave…

POGLEDAJTE I OVO: 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x