Nezvanični krosover Supermena i Asteriksa

0

U Action Comics #579, Supermen se našao u galskom selu koje odoleva napadima rimskih legionara, ima svog druida koji svojim magijama čuva selo od Rimljana i pravi tajni napitak koji Galima daju nadljudsku snagu? Zvuči poznato, zar ne? 

Scenarista stripa Action Comics #579 bio je Jean Marc Lofficier, zajedno sa svojom suprugom Randy. Kao što se da pretpostaviti, Jean Marc je poreklom iz Francuske i to odgovara na pitanje kako je ovaj nezvanični krosover Supermena i Asteriksa uopšte nastao.

Zli čarobnjak Profilix kuje zaveru u kojoj se udružuje sa rimskim centurionom sa planom da zarobi Gale i njihovog druida, kako bi od njega oteo recept za čarobni napitak koji daje nadljudsku snagu i tako postane car. Ali, kako će poraziti Gale koji poseduju nadljudsku snagu? On pomoću čarolije gledanja u budućnost otkriva Supermena i on postaje ključni deo njegovog plana. Zato će svojom magičnom napravom teleportovati Supermena i Džimija Olsena u galsko selo i omađijati Čoveka od čelika da pomno sluša njegove naredbe. I tako Supermen postati nepobedivi rimski šampion u borbi protiv Gala…

Jean Marc Lofficier i crtač Keith Giffin pakuju ovu epizodu sa puno direktnih referenci i motiva iz stripova o Asteriksu. Verujemo da je pravno odeljenje imalo pune ruke posla oko kreativne kontrole ovog izdanja, dok se Jean Marc Lofficier ludo zabavljao stvarajući ga.

Pročitajte: Kako je Žan Žiro crtao Taličnog Toma u stilu Bluberija

U stripu nema Asteriksa, ili barem njegove izmenjene verzije, osim na naslovnici, dok verzija Obeliksa postoji, ali mu nikada ne vidimo lice. Umetnost Keitha Giffina je sjajna. On uspeva da napravi duplikate likova i pejzaža iz Asteriksa tako da liče na originale, a da pritom DC ne upadne u nikakve probleme vezane za autorska prava. Likove čak i oblači dovoljno slično i crta ih u sličnom stilu kakvim se koristio Uderzo. 

Ovaj broj Action Comic-a je zaista neobičan i može se smatrati nezvaničnim krosoverom Supermena i Asteriksa. Zanimljivo je videti uvođenje Asteriksovog sveta u Supermenov, kao i poigravanje autora sa pričom i likovima tako da zaobiđu potencijalne probleme oko autorskih prava. 

Ovo izdanje je objavljeno 1986. i čisto sumnjamo da bi advokati Marvela ili DC-a dopustili da se nešto slično ovome objavi danas…

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x