Kragujevac godine jedanaeste – poplava mladih domaćih talenata

0

Proteklog vikenda u Kragujevcu se održala međunarodna strip konvencija koja je ove godine akcentovala rad mladih autora u raznim stepenima afirmisanosti. I ove godine, kao i svaki put, organizator je udruženje Svet stripa, a pokrovitelj skupština grada Kragujevca.

godina jedanaesta stripblog

Festival se održavao na dve lokacije. U Domu omladine, gde su dočekani gosti i prvi posetioci i gde je program započeo grupnim crtanjem Hulka, Marvelovog junaka koji puni šezdeset godina.

Kako su autori pristizali u baštu doma omladine, prirodno su se okupljali oko štanda berze gde su prelistavali stripove i spontano započinjali niz razgovora o devetoj umetnosti od kojih bi svaki, da je snimljen, bio izuzetna tribina sam po sebi.

Pročitajte: “Panova frula” – Gresi cenzure Dnevnikove i jesu li toliko strašni?

Kasnije su dešavanja prebačena u galeriju Đura Jakšić gde su se održavale tribine i gde su crtači stvarali za posetioce. Na obe lokacije je sve vreme bila aktuelna strip berza na kojoj su kolekcije mogle da se dopune najaktuelnijim naslovima, a možda se na tom mestu i započnu.

Zbog aktuelne situacije sa virusom nekoliko inostranih gostiju je otkazalo svoj dolazak u poslednjem trenutku, tako da je epitet međunarodnog kragujevački Comic Con ove godine zavredio prisustvom gosta iz Zagreba Danijela Kuzmića Dikeja, glavnog urednika portala stripovi.com.

Listu ostalih gostiju činila su imena od kojih su neka jako poznata čitaocima Strip bloga. Učesnici ovogodišnjeg okupljanja u Šumadiji bili su: Marko Šerer, Nemanja Radovanović, Milosav Ostojić, Novica Milivojević,  Dragana Kuprešanin, Jelena Vučić, Ivica Varjačić, Filip Stanković, Marija Lakićević, Ivica Sretenović, Sara i Ana Živković, Stefan Krunić, Ivan Matić, Đorđe Grbović, Mina Nikolić, Jelena Pavlović, Milidar Švonja, Zoran Penevski, Željko Obrenović, Danijel Kuzmić.

Član redakcije Strip bloga (vaš dolepotpisani) imao je tu čast da bude jedan od voditelja programa zajedno sa Zoranom Stefanovićem i pred okom kamere i posetiocima razgovara sa crtačima o njihovim inspiracijama i planovima za budućnost.

DEBATA: 

Gospodin Stefanović je predstavio monografiju Đorđa Lobačeva autora Zdravka Zupana, a govorio je i o kapitalnim delima devete umetnosti. Publici su predstavljeni i scenaristi Željko Obrenović (Karton Siti) i Zoran Penevski (Korporativni pandemonijum, Ljubazni leševi).

Svoju zbirku stripova „Specijalna smesa“ prezentovala je i Dragana Kuprešanin, gošća sa impozantnom biografijom u kojoj se nalazi i doktorat na polju Primenjene umetnosti i dizajna.

Za najmlađe je bio organizovan i kozplej, a u žiriju koji je birao najbolju masku našao se i naš proslavljeni košarkaš Igor Rakočević koji je i obezbedio jednu od nagrada.

U tradicionalnoj debati „Moj strip je moćniji od tvog“ suprotstavili su se argumenti Inkala (Žodorovski i Mebijus) i Grada greha (Frenk Miler), a strip advokati bili su članovi redakcije Strip bloga. Nkola Tasković (iskreno vaš) je zastupao remek delo BD svemirske opere, dok je urednik Milidar Švonja isticao vrednosti neprevaziđenog strip noara. Ishod? Urednik pobeđuje svog novinara u poslednjim sekundama neoborivim argumentom.

Poslednjom tribinom  je obeležen i jubilej najpopularnijeg strip junaka među Južnim Slovenima. Zagor je napunio šezdeset godina, a o tome kako se drži u tom dobu su razgovarali Tasković i Kuzmić (maskiran u Gruča).

„Kragujevac godine jedanaeste“ je obeležila topla, prijatna i prijateljska atmosfera koja je iznedrila nova i značajna poznanstva. Bilo je zanimljivih razgovora za govornicom, ali možda su još zanimljiviji bili oni iza kulisa i za stolovima jedne stare kragujevačke kafane. Prestonica Šumadije nastavlja da bude grad stripa, a ova manifestacija od izuzetne kulturne važnosti je napravila još jednu veliku stvar za popularizaciju nama omiljenih tabli, vinjeta i oblačića sa pričama.

Autor: Nikola Tasković

POGLEDAJTE I OVO: 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x