Frenk Miler nova žrtva „Cancel“ kulture

1

Legendarni autor čije ime stoji iza nekih od najpoznatijih dela američkog stripa je izguran sa Thought Bubble Comic Cona.

cancel stripblog
Ilustracija: Antonio Gamboa

Frenk Miler je opštepoznato ime u svetu stripa, a naročito kada se govori o američkom podneblju. Kao scenarista i crtač već decenijama boravi na velikoj sceni i stvorio je neke od najboljih priča za Marvelovog Derdevila i DC-jevoj Betmena. Pored rada za dva crvena džina američke scene tu su i kultni autorski stripovi „300“, „Grad greha“ i „Ronin“. Svakako je svojim radom svom imenu nabacio težinu i na bilo kom festivalu da učestvuje njegovo ime će biti na samom vrhu spiska učesnika jer takva, dokazana imena privlače publiku.

Pročitajte: “Superman: Red & Blue”: Crveno i plavo farba svet u Supermanove boje!

Međutim, u američkoj industriji zabave već godinama unazad vlada jako čudna, revizionistička atmosfera. Ljudi gube angažmane zbog tvitova starih godinama, a koji danas pogađaju nečija osećanja. Umetnici se više ne mere po kvalitetu i lepoti dela, već pre svega po tome kakvu politiku forsiraju kroz svoju umetnost. Strip industrija nije izuzeta od forsiranja određenih agendi, pa tako ne samo da dela koja ne štikliraju određena polja ne mogu naći put do publike, već i ona stara, nastala pre velike pomame za vrednostima novog doba, nisu sigurna pod štitom vremena, pa samim tim ni njihovi autori.

cancel stripblog

Thougt Bubble je konvencija koja se ove godine održava 13. i 14. novembra u Jorkširu, Engleska. Kao jedan od glavnih gostiju dugo je bio najavljivan upravo Miler i njegovo ime se nalazilo na prvom mestu u svim promo materijalima. Uz Milera su bili najavljeni i Skot Snajder, Rafael Albukerki i mnogo drugih manje ili više poznatih autora (uglavnom manje, makar na našem brdovitom Balkanu).

Karte za stripovski događaj su uveliko bile u prodaji kada se jedna grupa mlađih autora pobunila protiv učešća Frenka Milera i postavila ultimatum – Miler ili mi. Epilog je da Frenk Miler neće učestvovati na Thought Bubble, ali ostaje pitanje da li se veliki autor sam povukao jer deo kolega gaji neprijateljstvo prema njemu ili su organizatori povukli svoj poziv.

Zašto se povela ta hajka na tvorca „Povratka Mračnog Viteza“? Nije tajna da Miler deo svojih političkih ubeđenja bazira na konzervatizmu i to u nekim svojim stripovima manje ili više suptilno naglašava. Međutim njegovo delo „Holy Terror“ koje je izdao Legendary comics 2011. godine je odmah ocenjeno kao kontroverzno u najmanju ruku.

cancel stripblog

Ideja od koje je „Holy Terror“ počeo bila je borba Betmena protiv Al Kaide. Projekat je započet sada već davne 2006. kada je 9. septembar još bio sveža rana u SAD. Još tada je Miler svoje delo u nastanku najavljivao kao beskompromisnu propagandu koja će raditi po modelu stripova koji su izlazili za vreme Drugog svetskog rata i u kome su Supermen i Kapetan Amerika pobeđivali Hitlera.

Projekat se odužio, više puta je odlagan, da bi na kraju Betmen bio izuzet iz njega i DC odustao od objavlivanja. Miler je protagonistu preradio iz Betmena u Fixera i odlučio da priču ipak objavi ne menjajući njen propagandni fokus u kome su američki interesi za borbu protiv islamskog ekstremizma.

Na kraju je grafička novela izašla na svetlost dana 2011. godine i celokupna strip scena u SAD ju je ocenila kao islamofobsku i uvredljivu. Miler je neko vreme branio svoj rad onako kako ga je godinama i najavljivao – nazivajući ga propagandom koja se nikome ne izvinjava i ne boji se da bilo koga uvredi. Onda je vremenom opustio svoj stav i počeo da ističe kako je preterao i kako se kaje. Ipak, iscrtao je sebi metu na leđima i sada je lov na njega u punom zamahu.

Milerovo ime je skinuto sa liste gostiju, ostali kreatori su se primirili, ali novac neće biti vraćen stripofilima koji su razočarani otkazivanjem glavne zvezde programa.

Autor: Nikola Tasković

POGLEDAJTE I OVO: 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Mario B
Mario B
2 years ago

zanimljiv i poučan tekst, ali ja bih ga malo dopunio s par imena – mislim na tih “nekoliko mladih autora” koji su odlučili cancellati povremeno ludog, ali svejedno klasično genijalnog Franka Millera… I bez googlanja pretpostavljam da nisam nikad čuo ni za jednog od tih mladih autora.

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x