Dela Monika: Više volim priče sa Indijancima, njihovim selima i kanuima…

0

Radio je sa legendarnim Maksom Bunkerom na Alan Fordu, a svoj rad je nastavio na Mister Nou, Teksu, Martiju Misteriji i Zagoru.

dela monika stripblog
Foto: Facebook/Rafaele Della Monica

Razgovor sa strip autorom Rafaelom Dela Monikom za Strip Blog

Rafael Dela Monika svojim jedinstvenim tablama oslikava sa lakoćom pejzaže iz doba kauboja, prenoseći atmosferu u Divljeg zapada čitaocu pravo u ruke.

O jubileju Zagora, nastavku rada na ovom serijalu, ali i o svojim počecima za Strip Blog govorio je Rafael Dela Monika.

Imate bogatu karijeru koja podrazumeva radove na nekim od najpoznatijih serijala u italijanskom stripu. Kako ste postali profesionalac i počeli da zarađujete od stripa?

Imao sam 19 godina, nakon što sam završio umetničku školu, upoznao sam Đovanija Romaninija koji je video moje crteže i predložio mi da radim za njega. Tako sam počeo da crtam i objavljujem stripove. Bilo je to 1980. godine. Ranije sam radio za reklamnu agenciju snimke za lokalnu TV. Čak i pre toga, bio sam angažovan kao dekorater u Vietrese Ceramics.

Pročitajte: Buratini: Zagor u svom DNK ima sposobnost da se prilagodi!

Radili ste na mnogim SBE setijalima. Koji je bio prvi?

Prvi je bio Mister No. Ranije sam radio sa Đanijem Bonaom za „L’enigmistica illustrata“, takođe u izdanju Bonelli.

Najduže radite na Zagoru koji je, kao i Alan Ford, fenomen na prostorima Balkana. Koliko ste se vi posle svih ovih godina vezali za Duha Sa Sekirom?

Zagor mi je veoma drag. Čitao sam ga od malih nogu, kao i Teksa, volim vestern pejzaž.

dela monika stripblog

Kao da ste se pretplatili na crtanje epizoda u kojima se Zagor suočava sa vampirima. Da li više volite fantastične avanture heroja iz Darkvuda ili one klasičnije sa obiljem indijanaca i divljim predelima Amerike?

To što su meni lično poverene priče sa vampirima, nije do mene, tako da se izrazim. Više volim priče sa Indijancima, njihovim selima, kanuima. Mi crtači moramo nacrtati ono što nam je poslao scenarista. Scenarista ima slobodu da napiše stvari koje se njemu najviše sviđaju.

Koji su vaši crtački uzori?

Moji uzori su: Raimond, Buscema, Villiamson, Ticci, Magnus, Gottfredson, Ferri. Takođe mi se sviđaju Moebius, Jack Kirbi, Rudi Nebres, Andreucci, Andrea Venturi, Frank Miller i Milazzo. Što se tiče Milazza, moram reći da bih voleo da vidim njegove tabele sa više izdefinisane i sa više opisa, jer verujem da smo u stvarnosti, mi kao čitaoci videli samo njegove objavljene, izvanredne radove.

Da li ćete svojim crtežom dovesti Zagora u Srbiju kroz neku novu Odiseju?

Ovo zaista nije na meni…

Autor: Nikola Tasković

PROČITAJTE I OVO: 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x