Najveće heroine američkog stripa: Oliva

0

Oliva je nastala davne 1919. godine, čak 10 godina pre samog Popaja.

Najveće heroine američkog stripa: Oliva

Oliva je inspirisana likom žene koja je držala prodavnicu namirnica u Česteru, Ilinoisu, rodnom gradu E.K. Sigara. Pomalo eksplozivne naravi, Oliva je uporna i beskompromisna, nežna i ljubomorna, a povremeno voli i da prevari svog partnera. Mada se na kraju uvek vrati Popaju.

Izgleda da je Olivi i Popaju suđeno da budu zajedno, uprkos stalnim prepirkama i varanjima. Kada upozna jednookog mornara, ona je već verena za čoveka po imenu Ham Gravy. Gravy je, poput Olive, lik nastao u The Thimble Theatre magazinu. Tadašnji stripovi u The Thimble Theatre magazinu su delovali kao svojevrsno pozorište na papiru koje je parodiralo uspešnije melodrame tog doba. Deset godina kasnije, Sigar je uveo novog lika na scenu: mornara koji je pušio lulu po imenu Popaj. Popajev dolazak dao je magazinu vetar u leđa i on je u potpunosti zamenio Ham Gravy-a. Uprkos njegovoj nezgrapnoj telesnoj građi, licu sa vilicom poput fenjera i preterano velikim podlakticama i nogama, Oliva se zaljubljuje u njega i ubrzo se vere kako bi se venčali i tako ostaje do kraja serijala, iako zapravo nikada ne deleći zajednički krov.

Uprkos anoreksičnom i nevinom izgledu, Oliva u stripovima i crtanim filmovima često vređa Popaja i upućuje mu razne bezobrazluke. Rutinski je neverna i tretira ga kao smeće. U više od jedne epizode crtanog filma ona čak udara ili čak totalno istuče nesrećnog Popaja. Uprkos tome i nedostatku bilo kakve seksualne privlačnosti, Popajeva neumoljiva ljubav prema Olivi traje tokom čitave karijere ovog mornara.

POVEZANO: Najveće heroine američkog stripa: Wonder Woman

Ime Oliva Ojl bio je omaž Sigarovom dedi koji je za život zarađivao proizvodeći maslinovo ulje. Popaj se često podsmeva njenoj tankoj figuri i neobično velikim nogama. Ni njena sumorna odeća nije joj učinila uslugu da izgleda privlačnije. Neki bezosećajni kritičari proglasili su je oličenjem ružnoće. Ona je takođe svađalica, baš kao i Popaj, što ne pomaže, niti čudan način kretanja na koji je Sigar učinio da izgleda kao da uvija udovima. Postoji i čudan način na koji govori, jedinstvena i retka osobina koju deli sa svojim omiljenim mornarom, čineći da zvuči pomalo grubo.

Uprkos neobičnoj telesnoj građi, nekoliko udvarača je vidi kao lepoticu, a čini se da je njen šarm u tome što je vrlo „jedinstvena“ u svojoj lepoti u poređenju sa drugim ženama. Ovo ju je učinilo središtem ljubavnog trougla koji je uključivao Popaja i Badžu. Mnogi su kritikovali ove pojednostavljene sukobe dva suparnika zbog njene naklonosti. Zbog toga su neki kritičari imali problema sa njenim izgledom, smatrajući je previše ružnom, starog izgleda ili nepristojnom za takvu ulogu kao predmet želje, ignorišući činjenicu da je njen tvorac uglavnom akcenat bacao na parodiju. 

Uprkos svim kritikama upućenim na Olivinu adresu, ovaj lik ima staž postojanja koji je duži od jednog veka i jedna je od najprepoznatljivijih ženskih strip junaka ikad.

POGLEDAJTE I OVO: 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x