Najveće heroine evropskog stripa: Modesti Blejz

0

Modesti Blejz, velika strip heroina nastala iz pera dva britanska autora, bez obzira na to gde je objavljivana, može se smatrati jednom od najveći evropskih strip junakinja.

evropskog stripa stripblog

Piter O’Donel i Džim Holdavej su 1963. godine napisali prvu epizodu čuvene stripske heroine Modesti Blejz. 

U vreme kada je Modesti nastala kao strip junakinja u Evropi, to je bio veoma hrabar potez autora. Hrabrost se ogleda u tome što je jednom ženskom liku data uloga u rešavanju kriminalnih radnji i razvoju mutnih poslova. Jak ženski lik je bio retkost u to doba, a Modesti je ipak postala kultna strip heroina, poznata širom sveta. 

Rad na stripu se usavršavao i razvijao sa razvojem pripovedačkih i crtačkih sposobnosti autora, a pravile su se i ekranizacije sa dogodovštinama Modesti Blejz i njenog pomoćnika Vilija.

Pročitajte: Modesti Blejz: Svojih deset prstiju i ukosnica

Modesti Blejz smo prvi put upoznali u epizodi “La Machine”, kao i ostatak ekipe oko koje će se vrteti radnja u narednim epizodama. Modesti, kao veoma mlada bogatašica, dobija ponudu za zadatak od dvojice inspektora da dođe do ozloglašene francuske, kriminalne grupe “Lа Machine”. 

Ona je prelepa i iskonski je primer lepote koja zrači iz njenih prostrelnih očiju. Stoji uspravno, ponosite glave i sve što je stekla, ne zna se kako, ali se zna da je ono što ima zaradila sama, bez pomoći drugih, sem jedne žičice, možda ukosnice.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x