Modesti Blejz: Svojih deset prstiju i ukosnica

0

Ona je prelepa i iskonski je primer lepote koja zrači iz njenih prostrelnih očiju. Stoji uspravno, ponosite glave i sve što je stekla, ne zna se kako, ali se zna da je ono što ima zaradila sama, bez pomoći drugih, sem jedne žičice, možda ukosnice.

modesti blejz stripoblog

Prikaz stripa “Modesti Blejz” Petera O’Donela i Džima Holdaveja u izdanju Darkvuda

Nikome ne polaže račune i odveć je samostalna, baš tu samostalnost je stekla u izbegličkim kampovima dok je bila dete, ili malo veća devojčica.

Ma ko će znati tačno kako je dobila ime Modesti, ali svi je dobro poznaju i postala je naširoko čuven strip junak, herojina sredine prošloga veka, Modesti Blejz je oličenje snažne žene, žene antiheroja ili baš pravog heroja nastale iz pera i davnog sećanja bivšeg britanskog veziste iz Drugog svetskog rata Petera O’Donela i crtača Džima Holdaveja 1963. godine.

U poslednjoj godini, najvećeg ratnog sukoba kojeg je svet u svojoj dugoj, predugoj istoriji evolucije video, Modesti, tada devojčica bez imena i porekla, beži iz izbegličkog kampa i tu stiče sve veštine iz umetnosti preživljavanja.

Modesti je došla kao neposredna inspiracija Petera O’Donela dok je bio vojnik negde tamo kod današnjeg Irana, a ondašnje Persije, kada položaju gde su se nalazili on i njegovi drugovi došla devojka, izbeglica iz dalekih balkanskih zemala, bar Peter tako misli i tu počinje priča o devojci, koja će kasnije postati inspiracija za Modesti, koja praktično ima epske elemente.

Kada govorimo o karakteru Modesti Blejz, možda će je najbolje opisati stihovi Rabidranta Tagore iz čuvenog dela “Gradinar” koji kažu: “O svete! Tvoj sam cvet uzabrao. Stegao sam ga na srce, a trn me ubode. Kada minu dan i pade sumrak, Videh da je cvet uveo, ali je bol ostao. O svete! Mnogo će još cveća s mirisom i ponosom doći k tebi. Ali je za mene vreme berbe prošlo; I cele tamne noći nemam svoje ruže, Ostao je samo bol”. (Gradinar (57):74/Narodna knjiga Podgorica/2008)

Njen dalji razvojni put kao lika i njenog dela je ogroman i dugačak, razvija se do prvih godina 21. veka. Modesti je mnogo puta bila ekranizovana 1966, 1982, 2003. bilo je i mnogo novela i romana i zaista je lik koji je prošao mnogo faza izgradnje svog lika.

-Na to mi je malo teže da odgovorim, jer nemam običaj da analiziram ono što radim. Od toga se pomalo ustručavam. Mislim da je časna, da je najverniji prijatelj i da ima još nekoliko takvih odlika. Moram dobro da razmislim pre nego što to pretočim u reči, jer ne volim to da radim-čim kažete da je ona, na primer, ranjiva odmah pomislite: ”Moram da je predstavim kao ranjivu u narednoj priči”, ovako je O’Donel odgovrio na novinarsko pitanje, zbog čega se Modesti dopada ljudima.

Sada je ovaj strip objavljen u luksuznom izdanju izdavačke kuće Darkvud. Planirano je da bude 12 knjiga, na ćiriličnom pismu, od kojih je jedna do sada videla štamparsku presu i zainteresovane čitaoce. U prvoj knjizi ima 8 epizoda, a tako će se i nastaviti.

darklogo stripblog
Izdavačka kuća Darkwood pomaže tekstove autora

U prvoj epizodi “La Machine” u kojoj srećemo Modesti i njenog pomoćnika Vilija otkrivamo mnoštvo stvari iz dosijea naše junakinje, ali to je brzo i nabacano, mada je će se sve polako razvijati kako radnja bude odmicala.

 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x