“Ti si SuperSmederevac?” – “Da, ja sam.” – Vrati se sve ti je oprošteno!

0

Ko je ona luda glava, što nad Smederevom leteći spava? Ko je šmeker svetskog glasa, za kim šizi smederevska masa? On je mudar, hrabar i leti kako treba…

Prikaz stripa “SuperSmederevac” autora Miloša Trajkovića Bucija i Ivana Tobića u izdanju Besne kobile

SUPERSMEDEREVAC. Kada je u jesen 1997. godine, ovaj smederevski superheroj poleteo iznad srednjevekovne srpske prestonice to je bio projekat pun nade za njegove mlade autore, crtača Miloša Trajkovića Bucija i scenaristu Ivana Tobić (“puno nade za mlade” he he). Možda bi tako i bilo, da nedeljnik “Smederevska sedmica”, u kojem je objavljivan strip, nije ugašen sledeće godine. Ove novine su, u toku represivnog režima i medija koji su nastojali da glume ogledala idejama vladajućih struktura, nastojale da ostanu slobodne, šta god to značilo. Kada budemo govorili o tome da li nam je i sada potreban SuperSmederevac, naširoko ćemo da objasnimo sadašnje i ondašnje okolnosti.

No, da se mi vratimo SuperSmederevcu, tom velikom i hrabrom momku, ma šta momku, momčini, pravom junačini. On se verovali ili ne, pretvara u smederevskog superheroja tako što popije 52 gutljaja Žive vode. To je ona voda (stariji Smederevci to bolje znaju) koja miriše na kuvana jaja i u kojoj se pasulj najbolje pripremi. Nije zapažen slučaj u istoriji da je neko potegao čak iz susednog sela na pasulj kuvan u Živoj vodi, ali da ipak poverujemo Smederevcima.

Da ne bismo unosili zabunu oko terminologije, u izdanju “SuperSmederevac” izdavačke kući Besna kobila, jasno se navodi da se građanin Smedereva ne naziva Smederevčanin ili Smederevljanin, već Smederevac. Moramo se ograditi, kako nam zli jezici ne bi rekli da reklamiramo čuveni šporet is Smedereva (s obzirom na to da su se mnogi grejali na legendarnog Smederevca, mi se zapravo od toga ne ograđujemo),  za koji naš narod odsečno kaže “nepoderiv”, ili pak da nam prišiju vređanje građana Smedereva da liče na šporet.

Prva table SuperSmederevca izašla je 9. septembra 1997. godine na stranicama nedeljnika “Smederevska sedmica”, a doživeo je čak 34 broja. Poslednji je objavljen 24. jula 1998. i u njemu saznajemo gde je zapravo SuperSmederevac odseo, gde je otišao na odmor iliti zasluženu penziju.

Autori Buci i Tobić Tobić bili su veoma mladi kada su pisali ovaj strip, Buci je imao petnaest godina, a Tobić Tobić je bio nešto stariji. Ovi mladići u to doba napravili su pravog borca protiv nepravde u staroj srpskoj prestonici, neumoljivog Sizifa koji gura bolji život građana uzbrdo, ali mu nekako uvek padne, večito romantičnog momka, zaljubljenika u lokalne alternativne bendove, ali i nepokolebljivu dušu predanu Tomi Zdravkoviću. Borio se SuperSmederevac protiv milicije “i to one”, osujećivao je planove lokalnih budža, kandidovao se na izborima, čak, i nikada nije zamerio svojim Smederevcima što su mu okrenuli leđa.

-Molim vas, nemojte da pokušavate da izvučete iz mene bilo kakvu ružnu reč o Smederevu i Smederevcima, jer takvog nečega nema u meni, odsečno je odgovorio SuperSmederevac, nakon dvadeset godina, na novinarsko pitanje, zar nije ljuti na svoj grad, sada već ne kao superheroj, već kao zvanični perač prozora na Bahamima.

O SuperSmederevcu su se pisale i pesme, kao što je Kraljević Marko i “SuperSmederevac” Borisa Starešine.

Toliko smo govorili o savršenostima smederevskog superheroja, da će svakom prosečnom Srbinu tu nešto da zasmrdi. Što je za Supermena Kripton i Crveno sunce, to je za Smederevca smederevska bolnica. Tu je ispustio svoju superherojsku dušu, a onda ga je Smederevska Mindža vratila u život. Da ne pričamo mnogo o Supersmederevčevoj sahrani, samo ćemo spomenuti da je na nju došao krem de la krem svetskog superherojstva.      

U svom intervjuu koji smo malopre spominjali, SuperSmederevac je rekao da nije samo u Smederevu lokalni superheroj odbačen od građanstva, nabrojao je mnoštvo superheroja, iz različitih svetskih metropola, koji su mu dolazili i žalili se.

Izdanje Besne kobile, puno je propratnih tekstova, ilustracija, intervjua i objašnjenja lokalnih pojmova. Zaista sveobuhvatno izdanje.

Da li je SuperSmederevac potreban i danas?

Mislim da smo vas prevarili kada smo na početku teksta rekli da ćemo opisati ondašnje i sadašnje okolnosti, koje su zapravo veoma identične, u kojima se obreo SuperSmederevac. Pa nismo ludi da nam zatvore sajt zbog svakakvog pisanija. Ali ćemo reći jedno, ondašnja i sadašnja ekipa protiv koje je ustao SuperSmederevac je ostala ista (sa rokadom u odnosu snaga), samo što je sada sve omasovljeno.

Ne da je potreban SuperSmederevac, već više nego ikada, ali je potrebno da i drugi gradovi dobiju svoje superheroje, pa da se oformi neka srpska Liga pravde na čelu sa SuperSmederevce.

morski vuk stripblog
Izdavačka kuća Besna kobila pomaže tekstove autora

BeGe MEN

Strip Blog u subotu objavljuje strip u kojem se pojavljuje prvi beogradski superheroj, BeGe MEN. Njegova super moć je trapavost i njome se bori protiv loše ironije i poražavajućeg sarkazma prema građanima. Autor je mladić iz Beograda potpisan pseudonimom Lošić, što kako sam kaže, oslikava loš stil crtanja, pisanja i stvarnosti o kojoj pripoveda. Strip je rađen olovkom, a prva epizoda nosi naziv “BeGe MEN i novogodišnja rasveta u septembru”. Autor ne krije da mu je uzor bio SuperSmederevac.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x