60 GODINA ZAGORA: Činjenice o Zagoru koje ga dižu na nivo kulta!

0

Zagora su stvorili scenarista Serđo Boneli i crtač Galieno Feri, a na kioscima u Italiji se pojavio 15. juna 1961. godine.

godina zagora stripblog

Zagor je rođen sredinom devetnaestog veka, živi u šumi Darkvud i ima pomoćnika, Meksikanca Čika. Zagor je bespogovorni branilac zakona, potlačenih, siromašnih, kao i borac protiv kriminala i natprironih moći.

Neke činjenice o Zagoru, jednom od omiljenih strip junaka na našim prostorima, važno je istaći: 

Sva Zagorova imena i nadimci

Zagor je poznat pod pseudonimom Zagor, u punom obliku Za-Gor Te-Nej. Njego nadimak je Duh sa sekirom, a pravo ime je Patrik Vajlding.

Pročitajte: Za pisanje tekstova o Zagoru potrebna je velika petlja, ili šta su sve „veliki“ rekli o Zagoru u moj diktafon?

Irskog je porekla

Zagorovi roditelji su se zvali Beti i Majk Vajlding, a bili su irskog porekla. Njegove roditelje su ubili pripadnici domorodačkog plemena Abenake, predvođeni belcem Solomonom Kinskim.

Ptica na Zagorovom simbolu

Vakinijan-tanka je ogromna ptica, koja živi na visokoj planini okružena šumom. 

Ta ptica je u drevna vremena bila oličenje zaštite ljudskog roda i borbe na strani dobrih sila. Jednog dana unktehi, stvorenja iz mračnih ponora i najdubljih morskih jama, nalik na zmajeve, zmijolikih tela sa sablasnim krilima, izašli su iz vojih vodenih jazbina i digli toliko velike talase da su oni počeli plaviti naselja ljudi, i tako ugrožavati njihove živote.

Kako je Zagor prvobitno trebalo da izgleda

Prilikom jednog intervjua Serđo Boneli je govorio kako je on predlagao da novi junak njegove porodice ima majicu i pantalone sa resama. Na majici bi mogao da stoji znak koji oslikava karakter lika. Ipak, Feri je u ovoj debati izborio samostalnost, a na grudima junaka se našao, pomalo čudan, ali lik crnog orla koji opisuje autorov karakter.

‚‚Predstavljao je prirodu, umeo je da je sluša i sve to prenese na platno, na tako jednostavan način. Uvek je proživljavao novu avanturu. Govorio mi je da ga ne hvalim pred prijateljma i strancima”, piše Buratini.

Po kome je Zagor dobio svoj lik

Kako je već i bila traditicija u Bonelijevim stripovima, a tako je i danas, Zagor je prvo ličio na filmske glumce, ali kako je vreme prolazilo, a epizode se nizale, njegove crte lica su sve više počele da liče na svog tvorca i autora Ferija, iz mlađih dana. 

Kako je izjavio Feri: ‚‚Normalno je da između autora i njegovog lika postoji psihološka, pa i fizička povezanost. Zagor jako liči na mene dok sam bio mlad. Oduvek sam bio avanturističkog duha pa sam ga udahnuo i njemu”.

darkvud stripblog

Tvorac Zagora je u stripu opisivao i svoje avanture

Kako je aktuelni urednik Zagora u Boneliju u svom autorskom tekstu nakon Ferijeve smrti “Duh sa četkicom” istakao, Feri je bio veoma avanturističkog duha: “Bezbroj puta su mu se događale nezgode, koje kao da je namerno izazivao kako bi imao građu za svog junaka. Jednom prilikom se spuštao čamcem nizvodno i brzak ga je odvukao do vodopada niz čiji je slap pao u čamcu i našao se na dnu reke. Svojom veslačkom veštinom, odgurivajući se veslom o kamenito dno korita, je uspeo da se okrene i spase. Nakon toga bi dugo pripovedao svoje doživljaje i preslikavao ih u svojim crtežima.”

Zagorovi negativci

Zagor se u svom serijalu susretao sa zaista dosta negativaca, a neki od najpoznatijih su Supermajk, mladić koji Zagora pokušava dostići, nekada mu je neprijatelj, a nekada saveznik. Bela Rakosi mađarski plemić i vampir i Džimi Gitara mladi lopov i gitarista koji u svojoj gitari krije oružje za pljačku.

Prvi stranac koji je crtao Zagora

Urednik Zagora u izdavačkoj kući Sergio Bonelli Editore, Moreno Buratini, u jednom razgovoru za Večernje novosti spomenuo je interesantnu činjenicu, važnu za domaću strip scenu. Moreno Buratini je za Novosti, 2015. godine, izjavio da je prvi strani crtač koji je radio na Zagoru bio, naš, domaći crtač Branislav Bane Kerac. 

Prvi put u Jugoslaviji

Narodi i narodnosti u SFRJ upoznali su se sa ovim junakom sedam godina nakon njegovog stvaranja u baksuznom 13. broju „Zlatne serije“ i pričom „Nasilje u Darkvudu“. Ovaj broj za Zagora nikako nije bio baksuzan, šta više u zemljama naših naroda i narodnosti, kao što smo već rekli doživeo je veliki uspeh.

Zagorov autor ima svoju “sektu”

Naravno, ova poslednja činjenica je šala. Naime, o čemu se zapravo radi. Mnogi ljubitelji Zgorovih stripova su toliko zagriženi za priče i avanture njihovog omiljenog junaka da su u stanju da unižavaju sve ostale serijale, ne samo od Bonelija, već i serijale drugih strip škola na svetu. Takođe su veoma ljuti i na Zagorove crtače koji nisu Feri, nalaze im mane i veoma su oštri u kritikama, da ih ostatak stripske javnosti zove “Ferijevi svedoci”.

Bilo kako bilo i kako god ocenili ovaj serijal, Zagor je postao kultan, na našim prostorima.

PROGLEDAJTE I OVO: 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x