Zašto su strip negativci uglavnom zelene i ljubičaste boje?

0

Joker, Lex Luthor, Green Goblin i bezbroj drugih negativaca svi nose iste dve boje. Zašto?

Šta je zajedničko Green Goblinu, Mysteriou, Jokeru, Lex Luthoru, Riddleru, Brainiacu i desetinama drugih negativaca iz stripova? Pored svog nepoštovanja zakona i junaka koji ga sprovode, gotovo svi oni sprovode svoje zle planove noseći kostim zelene i ljubičaste boje (a neki čak imaju i zelenu i/ili ljubičastu kožu). Negativci se razlikuju u svojim planovima, manirima i motivacijama, pa zašto onda svi nose iste dve boje?

Od nastanka obojenog štampanja u novinama do 1970-ih, ograničenja tadašnje tehnologije donekle su diktirala izbor boja. Svetlim primarnim bojama favorizovale su se prigušene nijanse; štampačima je bilo lakše da dosledno prikazuju određenu nijansu crvene nego nijansu sive, na primer. Opcije umetnika bile su ograničene, što je odabir prave boje za njihove heroje i negativce činilo još važnijim. Kad se strip nađe u izlogu u prodavnici stripova, naslovnica za novo izdanje ili serijal morala je odmah privući pažnju budućeg kupca. Rešenje: stavite novog uzbudljivog negativca na naslovnicu … i uverite se da čitalac zna da je to negativac, a da ne mora pročitati nijednu reč.

Šekspir je možda popularizovao idiom „zelen od zavisti“ po završetku Otela 1603. godine, ali boja je bila povezana sa pohlepom mnogo pre renesanse. Drevni Grci verovali su da neke bolesti uzrokuju telo koje proizvodi previše žuči, što oboji kožu pacijenta u zeleno. Opis doslovne bolesti lako je tokom vekova ustupao mesto opisivanju druge, mentalne bolesti, tj. „Obuzetosti pohlepom“. Upotreba zelene boje kao slenga za novac (mada većina papirne valute u opticaju nije zelena, osim američkog dolara) samo je zacementirala frazu. Dakle, zelena boja predstavlja pohlepu, bolest, zavist – i ambiciju. Sve ove osobine nalaze se kod mnogih negativaca, poput Spider-Manovog neprijatelja Green Goblina.

Pročitajte: Uticaj Milerovog Mračnog viteza na strip TMNT: The Last Ronin

Ljubičasta boja je najpoznatija po povezanosti sa kraljevskom titulom, pa samim tim, moći. Ljubičastu boju u drevnom svetu bilo je izuzetno teško stvoriti, uglavnom zbog oskudice potrebnih materijala. Ljubičasta nije boja koja se često nalazi u prirodi; nedostatak ponude prirodno je doveo do povećanja potražnje, što je dovelo do (opaženog) povećanja vrednosti. Neki rimski carevi zabranili su svima osim najuticajnijim i najmoćnijim vođama i uglednicima da nose ljubičaste haljine. Ova praksa isključivanja nastavila se kroz vekove – čak je i kraljica Elizabeta I zabranila nikom drugom, osim odabranim članovima kraljevske porodice, da nosi purpurnu boju. Stoga, kada umetnik pokloni negativcu poput Lex Luthor-a ljubičasti kostim, oni efektivno saopšte čitaocu da je negativac moćan – ili bar on sam veruje da jeste. Takođe sugeriše da negativac ima prilično velik ego i zahteva poštovanje, poslušnost i strah.

Sa razumevanjem istorijskog značaja zelene i ljubičaste boje, vreme je da pogledamo nauku o teoriji boja. Gornja slika prikazuje točak boja: spektar boja preslikan u krug, kreirao Isaac Newton 1665. godine. Boje koje dobro izgledaju poznate su kao harmonije, a komplementarna harmonija kombinuje dve boje na suprotnim stranama točka (žuta i ljubičasta, na primer). Ostale harmonije uključuju jednobojne (tri nijanse iste boje), analogne (tri boje uporedo na točku) i trijade i tetradike (tri i četiri boje ravnomerno raspoređene na točku). Neki klasični primeri komplementarne harmonije u stripu bili bi Spider-Man (crvena i plava) i Batgirl (žuta i ljubičasta).

Zatim tu je važnost primarnih i sekundarnih boja. Kada se saberu, tri osnovne boje – crvena, žuta i plava – stvaraju čisto belo svetlo. Ako bi neko pomešao dve osnovne boje zajedno, rezultat bi bio jedna od tri sekundarne boje: narandžasta, ljubičasta i zelena. Uopšteno govoreći, superheroji koriste barem jednu primarnu boju u svom kostimu ili dizajnu. Neki mogu imati sve tri, kao što su Superman, Captain Marvel, Wonder Woman i Wolverine. Ako se junaci upuste u bitku noseći svetle osnovne boje, koji bolji način postoji nego da se negativac izdvoji od bojenja sekundarnim bojama? Čak i novi čitalac koji nije upoznat ni sa jednim strip junakom, mogao bi brzo da razlikuje heroje i negativce pomoću vizuelnog jezika.

Jednom kada su se čitaoci upoznali sa pravilom da su zelena i ljubičasta boje zla, umetnici su ga mogli slobodno koristiti da iznenade očekivanja publike. Incredible Hulk je jedan od najpoznatijih Marvelovih junaka – pa zašto se ovom zelenoputom dobročinitelju daju ljubičaste pantalone? Odgovor se poigrava očekivanjima čitaoca: Hulk kada je razjaren, može napasti i prijatelja i neprijatelja. Nakon što je shvatio da se javnost okrenula protiv njega, on sebe vidi kao čudovište koje se ne uklapa, a njegove boje sugerišu isto. U Avengers #1 objavljenom 1963. godine, zlikovac Loki podvodi Osvetnike u borbu protiv Hulka. Još jednom, junaci primarne boje bore se sa zelenim i ljubičastim neprijateljem, i iako Hulk tehnički nije negativac, svojim postupcima i svojim bojama, namerno biva izdvojen iz tima.

Ekipa koja stoji iza filma Joker iz 2019. godine sigurno je bila svesna ovog zeleno-ljubičastog pravila, zbog čega glumac Joaquin Phoenix nikada nije nosio boje negativaca na ekranu. Umesto toga, kostimografi su mu dali crveno odelo sa narandžastim prslukom, toplim bojama koje publici govore da ovaj Joker, iako sigurno nije heroj, takođe nije antagonist filma. Promene kostima se stalno dešavaju u stripovima, a odabrane boje likova često odražavaju njihov moral. Serijal Secret Empire iz 2017. godine neslavno je promenio Captaina Americu jednim uzvikom “Hail Hidra”, a zatim je svoj klasični kostim zamenio zelenim odelom. Bez ljubičaste, mada sugeriše da je ovaj Steve imao ambicije, ali da nije imao masivan ego ili kompleks superiornosti.

Kao pomoć čistom vizuelnom medijumu, boje igraju apsolutno vitalnu ulogu u definisanju heroja i negativaca u stripu. Skoro svaki lik je imao višestruke promene kostima, ali ponekad klasične navike zlatnog doba stripa teško umiru. Novi heroji često debituju u primarnoj crvenoj, plavoj i žutoj boji, a negativci koji se bore protiv njih i dalje lete u bitku noseći klasičnu zelenu i ljubičastu – boje zla.

POGLEDAJTE I OVO: 

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x