“Dedpul satire svetsku književnost”: Kad Dedpul satre književne junake!

1

’’Radije bih još milion puta ubio Spajdija negoli da pročitam još jedno književno zlodelo!’’

dedpul satire stripblog

Prikaz stripa “Dedpul satire svetsku književnost” autora Kalena Bana i Matea Lolija

Nakon što je satro ceo Marvelov univerzum, Lajavi strelac se nije zasitio pa se okomio na čuvene likove iz klasične književnosti.

Pročitajte: Kako je Dedpul ubio Marvelov univerzum

Pošto okrutnim ubijanjem svih mogućih Marvelovih heroja nije postigao željeni cilj, naš junak okuplja svoj tim ludih naučnika kako bi mu ponudili plan B. Naučnici mu tada saopštavaju kako je jedna realnost podignuta na temeljima druge, tako da su ’’likovi’’iz tog Idejaverzuma najverovatnije poslužili kao klice inspiracije za junake i zlikovce koje on pokušava da izbriše sa lica zemlje. Prosto rečeno ako ubije Kvazimoda ubiće i Zver (Henk Makoj), ako ubije Džekila i Hajda ubiće i Hulka, ako uništi Tri musketara u teoriji bi uništio i samu ideju timova u Marvelovom univerzumu (npr. Avengers). U sledećem kadru vidimo Dedpula u biblioteci kako čita gomilu knjiga (nezamislivo) i pokušava da odgonetne ko je kome bio inspiracija, ali mu to naravno ubrzo dosadi pa kaže sebi da će lepo sve da ih satre.

 I tako će se u svojim pustolovinama sresti sa Tomom Sojerom, Don Kihotom, Drakulom, Frankenštajnom, Moglijem.., a u svemu tome pokušaće da ga spreči,ko drugi nego Šerlok Holms sa njegovim timom.

dedpul satire stripblog

Ono što je mene najviše oduševilo kod ovog izdanja Čarobne knjige je izuzetno simpatičan, duhovit i dobar slobodan prevod umetnika Draška Roganovića koji je u ovaj prevod ubacio veliki broj referenci na našu pop kulturu, pa tako naprimer strip počinje rečima ’Beskrajan plavi krug i u njemu zvezda’-Crnjanski, ili kada Dedpul kaže za grdosiju Mobi Dika da je grozniji od istoimenog benda a ostatak Vam neću otkrivati…

Autori ovog dela iz 2013. godine su sjajni scenarista Kalen Ban (koji je pisao scenario i za ’’Dedpul satire Marvelov univerzum’’kao i za još mnoge epizode Dedpula) i crtač Mateo Loli koji je takođe odradio odličan posao i dočarao nam našeg heroja kao i ostale likove prilično dobro. Ovo delo je na teritoriji Srbije objavljeno 2019. godine u izdanju Čarobne knjige.

Ljubitelji Dedpula će ovo delo sigurno obožavati jer je prepuno Dedpulštine (ubijanja, brljbljivosti, crne komedije, neozbiljnosti…), a oni kojima Dedpul i nije baš omiljeni lik, svakako će se dobro zabaviti.

Autor: Janko Stojanović

BONUS VIDEO REDAKCIJE STRIP BLOG: 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Rajan
Rajan
3 years ago

Zasto sajtu treba toliko vreme da se ucita u zadnje vreme? Takodje gore pise this site is not secure :/

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x