Da li znate zašto Popaj jede baš spanać?

0

O Popaju znamo mnogo, on je neprevazidjeni deo detinjstva mnogih generacija, kako onih koji su danas deke i bake, tako i onih koji postaju lagano roditelji, a verujemo da će i njihovoj deci ovaj mornar biti jedan od omiljenih crtanih i strip likova.

spanać stripblog

Popaj se prvi put u novinskom stripu pojavio 1929. godine, a kreirao ga je Elzi Segar. Mornar Popaj je nepopravljivi pravednik, bezgranično zaljubljen u Olivu, a tu njihovu ljubav kvari Badža, grubijan koji uvek dobije po nosu od našeg omiljenog moreplovca. 

Pročitajte: Popaj – Zanimljivosti o voljenom mornaru koje niste znali

Popaj svoju ogromnu snagu crpi iz spanaća, kojeg jede iz konzerve i to na taj način što stisne snažno konzervu, a spanać pod pritiskom poleti ka njegovim ustima. Nakon što proguta ovu zeljastu biljku, po njegovim mišićima, bicepsima koji postanu ogromni, počne da gazi teška vojna mašinerija.

Spanać nije davao Popaju samo nadljusku snagu, već i sposobnost da bude virtuozan plesač i da svira klavir.

Crtani Filmovi o Popaju su bili toliko popularni da su doveli do toga da prodaja spanaća poraste za čak 33%. Jedno vreme je spanać bio treća najpopularnija hrana za decu pored ćuretine i sladoleda.

Marka spanaća Popaj je i danas druga najpopularnija marka spanaća u Americi.

Ali zašto Popaj jede baš spanać koji mu daje snagu, šta je to u spanaću što je tako posebno?

Odgovor je veoma jednostavan. Lik mornara Popaja je nastao od istog autora, ali deset godina pre njegovog pojavljivanja u novinskom stripu, 1919. godine za potrebe reklame za fabriku spanaća. 

Odgovor je bio jednostavan, ali mnogi ga ne znaju…

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x