“Miriklmen” – Trilogija o natčoveku i kompleksu Boga

0

Alan Mur je, osamdesetih godina prošlog veka, pokrenuo mnoge zupčanike u mehanizmu devete umetnosti, a jedan od najvažnijih momenata pripada njegovom radu na Miriklmenu – Čudotvorcu.

Prikaz stripa “Miriklmen” grupe autora u izdanju Darkvuda

Priča počinje pedesetih, sa dečakom koji, izgovarajući magičnu reč „Šazam!“ dobija telo odraslog čoveka obdareno super moćima. Reč je, naravno, O Kapetanu Marvelu izdavačke kuće Foset koji će posle brojnih pravnih zavrzlama preći pod okrilje DC Comicsa, onda i postati Šazam. Prvobitni Kapetan Marvel je stekao popularnost u matičnoj Americi, ali i u Engleskoj gde je njegov prestanak izlaženja inspirisao scenaristu Mika Engla da stvori britanski pandan Marvelmena, koji će se upuštati u brojne blesave i naivne avanture kako bi uveseljavao najmlađe. A onda je nestao.

Glavni urednik časopisa Vorijer, Dez Skin, je osamdesetih poželeo da posle nekoliko decenija iz zaborava izvuče dečaka koji izgovarajući reč „Kimota“ postaje Marvelmen, snagator u plavom. Ovaj poduhvat poverava, tada još mlađanom, Alanu Muru i njegovoj vibrirajućoj mašti.

Mur je uzeo originalnu, šašavu postavku stripa i uvrnuo je do pucanja. Zatim je krhotine presložio i u potpunosti prožeo Ničeovom filozofijom o natčoveku.

Marvelmen je na početku klinac, kao i njegovi pomoćnici. Mur ga transformiše u sredovečnog, trbušastog novinara koji se i ne seća da je izgovaranjem jedne reči sticao neslućene moći. Čudni snovi muče Majkla Morana i on će se setiti ko je bio pedesetih godina tek kada se nađe usred potencijalne krađe uranijuma. To ponovno rođenje kroz očajnički krik „Kimota!“ će, za početak promeniti život Majkla i njegove žene Liz, a potom celi Svet.

Pročitajte: Čudotvorac (Miracleman) – Nil Gejmen radi na novim pričama

Natčovek. Biće u fizičkom i intelektualnom smislu uzdignuto iznad svoje vrste, voljno da stiče sve više moći i približi se Bogu. Mur svakako nije prvi scenarista koga je motivisao Niče svojim doktrinama o moći i uzdizanju čoveka, a ne čovečanstva. Supermen je nastao na istim tezama i tako utro put superherojima. Međutim, Alan Mur se ne zaustavlja na čistom posedovanju moći i njihovoj upotrebi da se nedužni brane od kriminala i štiti trenutno stanje sveta. On kroz Čudotvorca, nasleđenog od Engla, na fantastične načine istražuje poreklo same moći, u bukvalnom i prenesenom smislu.

Njegov opus na Čudotvorcu je podeljen u tri toma. U prva dva sukobljava junaka sa prošlošću koja je delovala tako nevino, bezbrižno i šareno u pedesetim godinama. Mur je pretvara u horor na mnogo nivoa. Istovremeno se bavi maksimom da „apsolutna moć, apsolutno kvari“ i stvara sukob na relaciji otac – sin kojom još dublje zadire u polja filozofije i psihologije. Miriklmen

U trećem tomu ključna reč je – Utopija. Mur na taj način u jednačinu sa Ničeom uvodi i Tomasa Mora koji je napisao delo o idealnom uređenju države. Čudotvorac prihvata odgovornost i proglašava se za božansko biće stvarajući društvo koje, zavisno od tačke gledišta može da deluje kao Raj ili Pakao.

Posle Murovog, za Miriklmena (Marvelmena), došlo je vreme Nila Gejmena. Tvorcu Sendmena je pošlo za rukom da završi prvi tom svoje planirane trilogije kada je devedesetih nastao pravni limbo iz kog se izašlo tek nedavno.

Verovatno ni oko jednog drugog stripa nije bilo toliko zavrzlama oko autorskih prava. Marvelmen je, pod tim nazivom, izlazio u Vorijeru. Međutim, posle bankrota tokom Murovog pisanja drugog toma, izdavanje preuzima američki Eklips. Da bi se izbegao sukob sa izdavačem Marvelom, ime junaka se menja u Miriklmen i ono se koristi i za sadašnje reprinte do kojih se, opet zbog kukavnih autorskih prava, došlo tek nedavno. Iz istih, pravnih razloga, ali i zbog pitanja časti, Mur je zabranio da se njegovo ime koristi u reizdanjima te je naslovljen kao Originalni autor u trejdovima koje izdaje (khm, khm…) Marvel.

Kod nas, Miriklmen je 2018. izdat od strane izdavačke kuće Darkvud u dve, tvrdokoričene knjge koje sadrže po dva toma. Gejmen je nastavio rad na Čudotvorčevom svetu, pa se očekuje da će u budućnosti i druga trilogija biti kompletirana

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x