Iznogud: Da li smo zaboravili na ovog simpatičnog negativca?

0

On želi da postane kalif, unesto kalifa, svaki njegov plan je ispunjen zlobom i podlošću, njegovo ime, prevedno sa engleskog jezika znači: “Nije dobar”, on je veliki vezir kalifa Haruna al Prašida, on je Iznogud.

iznogud stripblog

Ovakav uvod u tekst zaslužuje mali broj strip junaka, ali Iznogud je svakako na vrhu liste zaslužnih likova. Priče o ovom veziru osetile su svetlo izloga knjižara i kioska u Francuskoj 15. januara 1962. godine u magazinu „Rekord“, a naslov prve epizode je glasio „Avanture kalifa Haruna al Prašida“.

Kasnije, strip je dobio ime Iznogud, a njega su smislili crtač Žan Tabarij i scenarista Rene Gosini. Iznogud je doživeo 29 strip albuma, a nakon Gosinijeve smrti 1977. godine Tabarij je sam nastavio rad na stripu samostalno, i kao crtač i kao scenarista.

Pročitajte: “Dupli skalp”: Sećate li se kako smo upoznali Umpah-Paha?

Iznogud je drugi po redu, u lancu zapovedništva u gradu Bagdad, odmah iza kalifa, ali svakodnevno smišlja nove zavrzlame, svaki put sve zlobnije, kako bi preuzeo mesto prvog u ovoj hijerarhiji. Njegova stalna rečenica, postaje praktično uzrečica lika, a onda glasi: “Kalif umesto Kalifa”, što je zapravo i najveći cilj koji želi dostići.

U njegovim “samoubilačkim” avanturama prati ga Dil-el-tant, verni sluga koji često shvata nemogućnost zadataka i nepotenbost za njima, ali je uvek tu za svog gazdu.

iznogud stripblog

Iznogud je 1995. godine dobio i svoj crtani film, koji je kod dece u našoj zemlji bio više nego prihvaćen i voljen.

Zanimljivo je to, da je, što se tiče francusko-belgijske strip škole, Iznogud prvi negativac koji je postao strip junak, voljen i poštovan kod publike. 

Njegov entuzijazam u pravljenju nezgoda kojima će srušiti kalifa sa zapovedničkog trona je neverovatan, kreativan i uvek nov. 

Dok je za Žana Tabarija (1930-2011) Iznogud praktično životno delo, za Renea Gosinija (1926-1977) ovo je još jedan fenomenalan strip pored “Asteriksa”, “Umpah-Paha” i “Taličnog Toma”.

Strip Iznogud je u našoj zemlji izdavao Politikin zabavnik, Stripoteka, objavljivan je i u zasebnim albumima, a najnovija izdanja su u formi albuma objavile izdavačke kuće Čarobna knjiga i Darkwood.

Moramo priznati svi, da smo na Iznoguda malo zaboravili…

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x