“Jonah Hex”: Priča bez morala, ili beskrupulozna kaubojština!

0

Džona Vudson Heks je lik iz vestern stripova, ali ne Bonelijevih, koje dobro poznajemo na našem području, već od strane izdavačke kuće DC Comics.

jonah hex stripblog

Prvo pojavljivanje ovog strip junaka zabeleženo je u epizodi “Welcome to Paradise” u okviru edicije Detectiv Comicsa – All-Star Western broj 10, objavljene početkom 1972. godine. Kreatori ovog lika su Džon Albano i Toni DeZuniga, a lik ubice, odmetnika i antiheroja Heksa, postao je i ostao je upečatljiv deo njihove stripske karijere.

Pročitajte: Miki Maus na udaru cenzure Kraljevine Jugoslavije!

Heks je kauboj, koji je odrastao uz oca alkoholičara, zlostavljača koji ga je maltretirao, a nakon toga i prodao starosedelačkom plemenu Apača, kada je Heks imao 13 godina. Zatim, nakon spasavanja poglavice plemena od pume, Heks dobija naklonost vođe i tako postaje njegov “posinak”. Međutim, da ne ide sve dobro i pozitivno za ovog lika, njegov “polubrat”, biva prilično ljubomoran na njega, a pre svega na to što su obojica bili zaljubljeni u istu devojku, te tako on ostavlja Heksa da umre prilikom obreda muženosti. Heksa spasava vojna konjica, ali ga kasnije i ranjava kada je pokušao da joj se suprotstavi i spasi pleme od uništenja. Kasnije se Heks priključuje konfederalnim snagama u američkom građanskom ratu, ali shvata da je na pogrešnoj strani, te ga zbog toga pretpostavljeni šibaju po licu i od tada nosi ogroman ožiljak, na jednoj strani lica, a sve izgleda još jezivije, jer mu oko izgleda kao da je ispalo. Zbog ovakvog njegovog lica, onoga što je preživeo i pre svega njegovog burnog temperamenta, ljudi ga se boje i uliva strah u kosti svima.

jonah hex stripblog

Ovako nabacanu istoriju lika je važno napisati, kako bi se shvatio njegov lik, veoma kompleksan lik odmetnika, koji je praktično nateran na svoje odmetništvo. Heks je neko ko nikada nije imao sreće u životu. 

U prvoj epizodi “Welcome to Paradise”, vidimo ga kao unajmljenog ubicu, koji bez skrupula lovi članove bande, koja teroriše malo mesto iz naslova priče, a za to su ga unajmili gradski čelnici. Važno je napomenuti, kako bismo objasnili to koliko ga se svi plaše i tu činjenicu, da kada je želeo da kupi kuću u tom mestu, nikome to nije bilo prijatno i praktično je sve urađeno da on ode iz tog mesta.

Ovaj strip junak je dobio i svoj film 2010. godine, “Jonah Hex” od strane DC Comics i Warner Brosa. Džošu Brolinu je pripao zadatak da tumači glavnog lika. 

Ovaj strip je jedna beskrupulozna kaubojština.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x