“Betmen, Hellboy, Starmen”: Nova pobeda nad Nacizmom i bukvica Betmenu!

0

Svi znamo šta se dogodilo kada su, pred kraj Drugog svetskog rata, Nacisti u težnji da preokrenu ishod tog istorijskog događaja u svoju korist upotrebili crnu magiju – stvorio se Hellboy.

pobeda nad nacizmom stripblog

Prikaz stripa “Betmen, Hellboy, Starmen” scenariste Džejmsa Robinsona i crtača Majka Minjole u izdanju System Comicsa

Iako prizvan za potrebe mračne, nacističke ideologije, Hellboy je ipak prešao na stranu dobra i godinama kasnije, borio se svesrdno protiv sila zla kroz Biro za paranormalna istraživanja i odbranu. 

Međutim, sile zla su se ponovo probudile, negde u dubimana amazonske prašume, negde u Južnoj Americi neo-nacisti kuju svoj plan, preko majstora obuzdavanja čiste energije, nastoje da prizovu boga Šugor Jogerota, i tako sprovedu Hitlerov bolesni plan u delo. 

Pročitajte: Hellboy iz pera naših strip crtača! (GALERIJA)

Svoju akciju, ove ošišane nakaze, Nacisti, Skinsi, započinju u Gotamu, gradu pod zaštitom Brusa Vejna, popularnog Betmena. Međutim, Betmen nije bio ni svestan da mu je potrebna pomoć. Betmen je poznat po svojoj oholoj kurčevitosti, pravom oličenju bogataša, koji su, može se slobodno oceniti, smešno predstavljeni kao zaštitnici sirotinje, ali ovakve njihove karakteristike uvek isplivavaju na površinu i pokazuju njihovo pravo lice. Hellboy je došao da pomogne Betmenu i na njegovo negodovanje održao mu bukvicu: “Uz svo poštovanje, Betmene… možeš da misliš da si iskusan u ophođenju sa magijom. Ali, veruj mi, u poređenjiu sa mnom… ti nemaš pojma.”

pobeda nad nacizmom stripblog

Naime, kako je došlo do toga da Nacisti budu na korak od svog užasnog plana? Naime, na predavanju u organizaciji Vejn fodacije pravi Starmen, Ted Najt, biva otet i odveden u San Dijablo, malo, napušteno, rudarsko mesto u amazanskoj prašumi. Tamo Ted biva omamljen drogom, tako da nije imao kontrolu nad svojim genijalnim umom i tako bio prisiljen da radi na prizivanju mračnog božanstva koji bi poslužio nacističkim vitezovima Oktobra. 

Betmenu i Hellboyu u pomoć dolazi mladi Starmen, sin Teda Najta, Džem, koji zajedno sa Hellboyem, uz Betmenovu pomoć stiže do spomenutog sela, a Betman ostaje da se bori sa Džokerom u Gotamu.

pobeda nad nacizmom stripblog

Hellboy i Starmen uspevaju da unište nacističku laboratoriju i tako prekinu po drugi put san o superiornosti jedne rase nad ostalima. Pokoravanje sveta je tako zaustavljeno, a Nacisti ponovo poraženi.

Ovu fenomenalnu epizodu su uradili scenarista Džejms Robinson i crtač i tvorac Hellboy Majk Minjola 1998. godine, a objavljena je godinu dana kasnije u izdanju Dark horsa. Na našem jeziku ovu dvodelnu priču (“Sivi zli Gotam” i “Užasi iz džunge” originalno objavljivani 1999. godine u januaru i februaru mesecu) objavila je izdavačka kuća System Comics 2012. godine, u crno beloj tehnici, sa prevodom Marka Stojanovića koji na majstorski način, rutinski prenosi atmosferu dijaloga i pronalazi istančane reči kojima na naš jezik prenosi bukvicu koju je Hellboy održao Betmenu. 

pobeda nad nacizmom stripblog

Dan kada je Nacizam ponovo bio ugušen!

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x